In beeld

Het andere Noord-Korea

Noord-Korea haalt doorgaans het nieuws als het land weer eens een kernproef doet, een raket test of wanneer Donald Trump het met de grond gelijk dreigt te maken. We zien dan vaak leider Kim Jong-un in Pyongyang, omringd door uitzinnige menigten. De circa 21 miljoen Noord-Koreanen die buiten de moderne hoofdstad wonen, leiden echter heel andere levens. Elektriciteit, stromend water en consumptiegoederen zijn vaak schaars of geheel afwezig. Hier enkele foto's van het 'andere' - of, zo u wil, het échte - Noord-Korea.
Huizen in Kimchaek, aan de kust van de Oostzee.
Ed Jones/AFP Photos
Mensen steken de rails over tussen Wonsan en Hamhung. In Noord-Korea zijn veel spoorwegovergangen onbewaakt.
Ed Jones/AFP Photos
Twee kinderen staan bij een spoorwegovergang in Chongjin. Noord-Korea kent veel bedelende, dakloze kinderen. Zij worden ook wel kotjebi genoemd, wat Koreaans is voor fladderende zwaluwen, omdat ze constant op zoek naar voedsel zijn. De afgebeelde kinderen zijn vermoedelijk geen kotjebi.
Ed Jones/AFP Photos
Een vrouw probeert zichzelf warm te houden in het ijzige Rason. In november en december vriest het flink in de aan Rusland en China grenzende stad. Het langwerpige monument op de achtergrond is een zogeheten Eeuwig Leven-monument ter ere van vader des vaderlands Kim Il-sung. Hoewel hij in 1994 overleed, is deze Kim postuum nog steeds president van het communistische land.
Ed Jones/AFP Photos
Een man met zijn vee in de buurt van Riwon. Veel landbouw in Noord-Korea gaat nog met ossen en ploegen. Tractors, broeikassen en kunstmest zijn een zeldzaamheid in het land.
Ed Jones/AFP Photos
Een man loopt met zijn fiets aan de hand in het noordoostelijk gelegen Chongjin, met achter hem oude nog uit de Koude Oorlog daterende industrie.
Ed Jones/AFP Photos
Burgers wassen sla in een rivier buiten Raksan. Hoewel Noord-Korea dit jaar vooral het nieuws haalde met nieuwe typen raketten en kernwapens, moeten Noord-Koreanen die buiten hoofdstad Pyongyang wonen het vaak zonder elektriciteit en stromend water stellen.
Ed Jones/AFP Photos
Burgers in Chongjin lopen langs een socialistisch-realistische muurschildering. De idyllische lach van de afgebeelde vrouw staat in schril contrast met de gezichtsuitdrukkingen van de passanten.
Ed Jones/AFP Photos
Mensen lopen langs de spoorlijn bij Chongjin. Veel van de enkele sporen zijn nog aangelegd door de Japanners tijdens de kolonisatieperiode (1910 - 1945). Het is niet ongebruikelijk voor treinen om één of meerdere dagen vertraging te hebben.
Ed Jones/AFP Photos
Twee kinderen duwen een kruiwagen voort in kuststad Orang.
Ed Jones/AFP Photos
Een vrouw leunt tegen een paaltje bij Kimchaek. De havenstad heette ooit Songjin, maar werd tijdens de Koreaanse Oorlog omgedoopt tot Kimchaek om de Noord-Koreaanse generaal Kim Chaek (1903 - 1951) te eren.
Ed Jones/AFP Photos
Kinderen trekken een kar vol hout voort op een weg in de omgeving van Kiliju. Kinderarbeid komt veel voor in Noord-Korea.
Ed Jones/AFP Photos
Twee vrouwen met een kar sla in Hamhung. Privéhandel is formeel verboden op de meeste plekken in Noord-Korea, maar wordt geregeld oogluikend toegestaan. Veel burgers kunnen namelijk zonder de zwarte markten het hoofd niet boven water houden.
Ed Jones/AFP Photos
Een plein in Rason, hoofdstad van de Speciale Economische Zone (SEZ) waar het regime van Kim Jong-un handel drijft met buitenlandse investeerders. De zich opstapelende sancties vanwege aanhoudende kernproeven en rakettests hebben hun effect in deze grensstad.
Ed Jones/AFP Photos
De 46-jarige Ra In-hae zit in haar nieuwe huis in Rason, nadat haar vorige woning beschadigd was geraakt door overstromingen. Het natuurgeweld kostte aan zeker 525 mensen het leven en meer dan 100.000 personen raakten dakloos. Op de achtergrond de portretten van oud-leiders Kim Il-sung en Kim Jong-il. Sinds 1972 is het verplicht voor ieder Noord-Koreaans huishouden om deze portretten in huis te hebben.
Ed Jones/AFP Photos
Overzicht van Chongjin. Hoewel de plaats geldt als een van de industriesteden in Noord-Korea, is net als elders in het land ook hier nergens een auto of truck te bekennen.
Ed Jones/AFP Photos