Geschenkenregister is niet meer dan een aardigheidje

De Haagse Stemming Vandaag is dag 56 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Het geschenkenregister van de Kamer roept vooral vragen op. Het nepnieuws over nepnieuws houdt aan. En het kabinet houdt vast aan verhoging van de AOW-leeftijd.

NEPREGISTER: Een rolkoffer, een servies en een kaartje voor cabaret: D66-leider Alexander Pechtold liet de afgelopen jaren allerlei geschenken opnemen in het register van de Tweede Kamer. Maar het appartement dat hij van een oude Canadese vriend kreeg, gaf hij niet op. Of hij dat wel had moeten doen, daarover verschillen de meningen. Pechtold blijft zeggen dat het om een privékwestie gaat die niet thuishoort in het register. Maar volgens hoogleraar staatsrecht Wim Voermans had hij dat wel moeten doen en toont deze kwestie aan hoe slecht het register functioneert. “De dingen die erin staan zijn irrelevant en de dingen die relevant kunnen zijn, staan er niet in.”

Eigen regels: Een aanscherping van de regels lijkt weinig steun te krijgen. Opvallend weinig Kamerleden wilden gisteren over de kwestie oordelen. Zelfs SP-Kamerlid Ronald van Raak, eerder betrokken bij het aanscherpen van het beleid, wilde niet zeggen of Pechtold verkeerd handelde. Kamervoorzitter Khadija Arib benadrukte in een brief dat het presidium geen maatregelen kan nemen: hoe Kamerleden de regels interpreteren en of ze zich eraan houden, is aan henzelf. PVV-leider Geert Wilders trok gisteren wél fel van leer tegen Pechtold. Hijzelf liet de afgelopen jaren overigens slechts twee geschenken opnemen in het register: een boekenpakket en concertkaartjes voor Lady Gaga.

SURVIVOR: Het werd gisteren al de “netflixisering” van de Nederlandse politiek genoemd: het voorstel van D66-Kamerlid Joost Sneller om met Prinsjesdag een “designated survivor” aan te wijzen die zich schuilhoudt en in noodgevallen het landsbestuur kan overnemen. Tijdens de begrotingsbehandeling van Algemene Zaken zei premier Mark Rutte best eens naar de huidige regeling te willen kijken, wat waarschijnlijk betekent dat er niks verandert. In De Telegraaf vertelt een “anonieme bron” vandaag dat achter de schermen “een lijst ambtenaren” klaarligt die de taak op zich zouden krijgen.

NEPPROPAGANDA: Je zou het een nieuwe wetmatigheid kunnen noemen. Hoe langer een discussie over nepnieuws duurt, hoe groter de kans dat een van beide partijen de ander van het verspreiden van nepnieuws beschuldigt. Zo ging het maandag ook. Aan tafel bij Jinek diskwalificeerde Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet de Europese inspanningen om nepnieuws te bestrijden, door te wijzen op hun eigen nepnieuws. Volgens Baudet geeft “de EU ieder jaar vier miljard euro uit aan tegenpropaganda”. NRC checkte die stelling en zonder het n-woord te noemen constateren we: onwaar.

VAN VERWIJDERDE TWEETS: Politwoops, dat bijhoudt welke tweets politici verwijderen, kwam deze week met een overzicht van het verwijdergedrag sinds de Tweede Kamerverkiezingen. Geert Wilders is nog steeds kampioen verwijderen, maar nieuwkomer Thierry Baudet van Forum voor Democratie verovert meteen een plek in de top-drie. Wilders verwijdert zijn tweets ook om zichzelf beter in de schijnwerpers te plaatsen. De afgelopen acht maanden haalde hij 630 retweets van zijn eigen berichten weg – om ze vervolgens opnieuw te kunnen retweeten.

KINDERTAAL: Na een regeerakkoord voor laaggeletterden, is er vanaf vandaag ook een regeerakkoord voor kinderen, schrijft Trouw. Schrijver Rindert Kromhout herschreef op verzoek van Save the Children het regeerakkoord voor basisschoolleerlingen. Sommige zorgvuldig verhullend taalgebruik wordt daardoor opeens een stuk duidelijker. Bijvoorbeeld over de voltooidlevendiscussie: “Sommige, vooral oude, mensen vinden dat ze wel lang genoeg hebben geleefd en willen dood. (…) De regering vindt dat die mensen voorlopig niet moeten worden geholpen een einde aan hun leven te maken.”

SCHEURTJE: Nu de regeringscoalitie voor het eerst in jaren een meerderheid in de Eerste Kamer heeft, was het afgelopen tijd makkelijk in de senaat. Gisteren was daar toch een eerste scheurtje. Tijdens de stemmingen over het nieuwe belastingplan stemde de senaatsfractie van D66 voor een motie van oppositiepartij PvdA om een bezuiniging van 183 miljoen euro op onderwijs te verzachten en liever nog te schrappen. Minister van Financiën Wopke Hoekstra had de senaat nog uitdrukkelijk verzocht de motie niet te steunen: volgens hem gaat al veel geld naar onderwijs en is deze bezuiniging nodig. Door de steun van D66 werd de motie toch aangenomen.

WAT WIJ VOLGEN: De begrotingsbehandeling van Sociale Zaken. In de Volkskrant zegt minister Wouter Koolmees alvast dat hij in elk geval niet meegaat met de eis van de FNV om de AOW-leeftijd te bevriezen. Voorafgaand aan het debat demonstreren Wajongers op het Plein tegen de korting op hun uitkering.

QUOTE VAN DE DAG

“Het is niet een rol waar ik mijn hele leven van droom, maar ik was vroeger wel heel goed in verstoppertje.”

Minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus ziet in zichzelf best een designated survivor.