Europees Hof: Uber is vervoersbedrijf, geen internetdienst

Uber kan in lidstaten van de EU verplicht worden om aan wetten voor vervoersbedrijven te voldoen.

Uber ziet zich zelf als internetbedrijf, maar wordt nu als taxibedrijf aangemerkt
Uber ziet zich zelf als internetbedrijf, maar wordt nu als taxibedrijf aangemerkt Foto Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

Taxi-app Uber is niet alleen een internetdienst, maar ook een transportbedrijf. Dat heeft het Europese Hof van Justitie Hof woensdag besloten. Het bedrijf kan nu worden verplicht om te voldoen aan wetten voor de vervoerssector in lidstaten van Europese Unie, zoals het aanvragen van een taxivergunning per chauffeur.

Het Uber-platform biedt een applicatie voor vervoer op aanvraag, redeneert het Hof. Daardoor, en ook doordat chauffeurs zonder dat platform geen werk hebben, is het bedrijf veel meer dan een internetdienst. Uber stelt dat met het met de applicatie alleen als dienst chauffeurs en mensen opzoek naar een taxi bij elkaar brengt. De app is in zo´n 70 landen wereldwijd beschikbaar.

De rechters volgen hiermee het advies van de advocaat-generaal van het Hof. Die adviseerde in mei dat Uber weliswaar een innovatief concept is, maar toch onder de vervoerssector valt. Vervoer vormt de belangrijkste dienst van het bedrijf.

Uber wil zelf als internetdienst worden gezien, waardoor het zich niet hoeft te houden aan de regels voor vervoersvergunningshouders. In Nederland moeten Uber-chauffeurs al een taxivergunning hebben, dus zal er voor Ubergebruikers weinig veranderen. De zaak waarover het Hof woensdag oordeelde, werd aangespannen door taxichauffeurs uit Barcelona.