Analyse

Duitse toezichthouder

‘Facebook misbruikt marktmacht bij dataverzameling’

De Duitse kartelwaakhond heeft Facebook een tik op de vingers gegeven. Het bedrijf zou zijn positie misbruiken door een grote hoeveelheid persoonlijke data te verzamelen. Probleem is ook dat Facebook data opslokt via diensten als WhatsApp en Instagram.

Facebook zou zijn dominante positie ook misbruiken door diensten afhankelijk te maken van het sociale medium, zo staat in een voorlopig rapport van het Bundeskartellamt. De techreus zou daarmee onder meer Europese regels omtrent privacy overtreden. Al sinds 2016 wordt onderzoek gedaan naar de praktijken van het techbedrijf.

Facebook zegt zich niet in de beschuldigingen te herkennen. Het bedrijf beloofde volledige medewerking met de autoriteiten in het onderzoek. De uitkomsten worden niet voor de zomer van 2018 verwacht. (ANP)