Hoe lang het misbruik van zijn 13-jarige mentorleerling door leraar Engels Lukas S. (40) ook duurde, in hun WhatsApp-contact bleef zij hem zonder uitzondering aanspreken met ‘meneer’ en ‘u’.
Hoe kan het zo ver komen dat een leraar seksueel misbruik maakt van een leerling? De rechtszaak tegen S. gaf daar dinsdag een opvallend inkijkje in. Het misbruik kwam vorige week naar buiten, nadat het op verzoek van de familie van het slachtoffer enige tijd was stilgehouden.
Op 25 augustus van dit jaar werd S. al gearresteerd. De ouders van de vmbo-leerling hadden vlak daarvoor een grote hoeveelheid seksueel getinte berichtjes op haar telefoon ontdekt. Zelf stond ze op het punt voor het eerst naar het huis van haar docent in Groningen af te reizen.
Het Openbaar Ministerie legde hem liefst vijf feiten ten laste: grooming (contact leggen met kinderen voor seks), kinderpornobezit, een kind getuige maken van seksuele handelingen, aanwezig zijn bij seksuele handelingen van een kind en ontucht plegen met een kind. Dat laatste zou zowel op school als in een bos bij Assen zijn gebeurd.
S., een helder sprekende, kleine man, bekende dinsdag in de rechtbank alle feiten. Veel te ontkennen viel er ook niet: de WhatsApp-berichten – ruim 2.000 pagina’s over een periode van een half jaar – maken duidelijk genoeg wat er is voorgevallen.
In eerste instantie is het contact nog onschuldig. S. ondersteunt als mentor het meisje, dat onzeker zou zijn en onder meer hulp kreeg om weerbaarder te worden. Hij probeert haar geregeld te helpen met school, zij komt naar hem toe voor advies, vaak aan het einde van de dag.
Er volgt ook buitenschools appcontact, een knuffel op een dag dat de leerling het volgens S. „heel zwaar” heeft – en uiteindelijk, aan het begin van de zomer, een tongzoen. S. heeft op dat moment „sterke gevoelens” voor de leerling, die hij overlaadt met complimentjes.
Uit psychologisch onderzoek blijkt dat S., die geen strafblad heeft, verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij heeft een persoonlijkheidsstoornis met borderline-kenmerken en kan niet goed relaties ontwikkelen met mensen van zijn eigen leeftijd. Dat is voor de buitenwereld niet altijd direct duidelijk, licht de rechter toe. S. heeft ook gewoon een verklaring omtrent het gedrag kunnen overleggen toen hij op de school ging werken.
Daar komt bij dat hij perfectionistische neigingen heeft – precies de reden dat zijn sterke betrokkenheid bij de problemen van het meisje is ontstaan. „Waar u zich in inleeft, dat gaat met u op de loop”, zegt de rechter.
Waarom dat uiteindelijk in de zomer is overgegaan in seksuele handelingen blijft, ondanks diverse vragen van de rechters, onduidelijk. S. zegt het zelf ook niet te weten.
In ieder geval escaleert het contact volledig: vanaf een zeker moment gaat het „bijna alleen nog maar over seks”, zegt de rechter. Het meisje reageert steeds kortaf als haar mentor over dat onderwerp begint, zegt dan plots dat ze naar ponyrijden moet of dat de wifi niet werkt – smoesjes, verklaart ze achteraf bij de politie. S. stuurt video’s van zichzelf en dringt bij het slachtoffer meerdere malen aan op filmpjes. Zelf betast hij haar uiteindelijk rond de geslachtsdelen, maar van penetratie is geen sprake geweest.
Van verkrachting is in het hele dossier juridisch gezien geen sprake – er is geen dreiging of geweld geweest. De officier van justitie eist drie jaar cel, waarvan één voorwaardelijk. Ook is een schadevergoeding van 6.400 euro geëist, alsmede een gebiedsverbod voor Assen en de gemeente waar het slachtoffer woont.
De uitspraak is op 2 januari.