Dafne, Tom en de Leeuwinnen zijn ’s lands besten

Sportgala 2017 Tom Dumoulin en Dafne Schippers werden dinsdag bekroond, net als de Oranje Leeuwinnen en paralympiër Jetze Plat.

Dafne Schippers: „Genieten van zilver in Rio was lastig. Nu ben ik terug.”
Dafne Schippers: „Genieten van zilver in Rio was lastig. Nu ben ik terug.” Foto Jerry Lampen/ANP

Het jaar 2017 werd afgesloten met amper discussie over de keus voor Sportman en Sportvrouw van het Jaar. De voorspelbare uitverkorenen waren dinsdagavond in de Amsterdamse RAI wielrenner Tom Dumoulin en atlete Dafne Schippers.

Voor zover er al een spoortje twijfel bestond, gold dat bij de keus voor Sportvrouw, omdat wielrenster Anna van der Breggen als een sterke concurrente voor Schippers gold. Maar de mondiale spreiding op de sprintnummers, plus het brons op de 100 meter naast haar tweede wereldtitel op rij op de 200 meter gaven de doorslag.

De prijs voor Dumoulin stond in feite na zijn Giro-overwinning en de wereldtitel tijdrijden vast. De eretitel moest dinsdagavond alleen nog even door de vakjury en de sporters gevalideerd worden. En zo geschiedde, ondanks de stem van Dafne Schippers voor schaatser Sven Kramer.

Zijn handicap en beperking weerhouden Jetze Plat er niet van een multidisciplinaire sport te beoefenen. Triathlon in een rolstoel, ga er maar aan staan. Plat was in 2017 een winnaar, van de Europese en wereldtitel tot de Iron Man op Hawaï. O ja, hij combineert die bezigheden met handbiken, waarin hij twee wereldtitels won en winnaar werd van het wereldbekerklassement. Als er ooit een kwalificatie ‘terecht’ aan een sportprijs mag worden gekoppeld, is het die van paralympische sporter van het Jaar Jetze Plat.

Sportploeg van het Jaar werd – hoe voorspelbaar – het Nederlands vrouwenelftal. Met dank aan de Europese titel, die afgelopen zomer in Nederland veel losmaakte. De ploeg kreeg stadions moeiteloos vol en werd door het publiek in de armen gesloten.

Coach van het Jaar werd schaatstrainer Jac Orie, dankzij een reeks wereldtitels in zijn ploeg.