CPB: economische opleving zet door

Groeiramingen Ook volgend jaar zit de economische wind mee, voorspelt het Centraal Planbureau. Het begrotingsoverschot valt een fractie lager uit omdat het kabinet meer geld uitgeeft.

Kerstversieringen in de etalage van de Bijenkorf aan het Damrak in Amsterdam. Volgens het CPB was 2017 voor Nederland economisch een bijzonder goed jaar.
Kerstversieringen in de etalage van de Bijenkorf aan het Damrak in Amsterdam. Volgens het CPB was 2017 voor Nederland economisch een bijzonder goed jaar. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

2017 was voor Nederland een bijzonder goed economisch jaar – en ook volgend jaar zal de opleving aanhouden. Dat is het beeld dat oprijst uit de decemberramingen van de twee meest gezaghebbende instituten op het gebied van economische prognoses, het Centraal Planbureau (CPB) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Woensdagochtend voorspelde het CPB voor dit jaar een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 3,2 procent. Volgend jaar komt de bbp-groei uit op 3,1 procent, denkt het CPB. Dat komt ruwweg overeen met de ramingen die DNB maandag deed (3,3 procent groei dit jaar, 3,1 procent in 2018). Het CPB stelde het groeicijfer voor 2017 een fractie neerwaarts bij in vergelijking met een eerdere raming in oktober (3,2 in plaats van 3,3 procent).

Lees ook: De groeispurt van de Nederlandse economie in vijf trends

Na 2018 wordt de groei minder

In 2019 vlakt de huidige hoogconjunctuur af, zo verwachten beide instituten. In een middellangetermijnraming in oktober voorspelde het CPB voor dat jaar 1,9 procent groei, DNB raamde maandag 2,3 procent.

Ramingen van economische groei kunnen overigens sterk afwijken van de daadwerkelijke economische groei, zo bleek laatst uit onderzoek van DNB-economen. Decemberramingen van verschillende instituten (DNB, Centraal Planbureau, banken) over hetzelfde jaar wijken gemiddeld meer dan 0,5 procentpunt af van de daadwerkelijke groei, die over het volgende jaar zelfs met ruim 1 procent.

Lager begrotingsoverschot

Het begrotingsoverschot valt volgens het CPB wat lager uit dan het planbureau in oktober nog voorspelde: 0,5 procent van het bbp in beide jaren, in plaats van 0,6 procent. „Per saldo hogere belastinginkomsten worden meer dan gecompenseerd door de verwerking van de najaarsnota van het kabinet”, aldus het CPB. Het kabinet geeft meer uit aan onderwijs en aan defensie.