Champions League straks ook ‘gratis’ te zien bij Ziggo

Ziggo zendt de komende seizoenen Champions League-wedstrijden uit op sportkanaal Ziggo Sport, gratis te zien voor alle 4 miljoen abonnees.

Feyenoord tegen Italiaanse voetbalclub SSC Napoli, in De Kuip, Rotterdam. Ziggo zendt de komende seizoenen Champions League-wedstrijden uit op sportkanaal Ziggo Sport. Foto: Michael Kooren
Feyenoord tegen Italiaanse voetbalclub SSC Napoli, in De Kuip, Rotterdam. Ziggo zendt de komende seizoenen Champions League-wedstrijden uit op sportkanaal Ziggo Sport. Foto: Michael Kooren

Ziggo gaat vanaf komend seizoen meer Champions League-wedstrijden uitzenden. Ziggo Sport, het gratis sportkanaal voor alle 4 miljoen abonnees van de kabelmaatschappij, zal vooral voetbalwedstrijden tonen die het nu nog uitsluitend verkoopt in extra zenderpakketten als Ziggo Sport Totaal.

Dat heeft Ziggo woensdag bekendgemaakt. Het gaat uitdrukkelijk niet om het pakket van de belangrijkste Champions League-wedstrijden die nu te zien zijn bij Veronica, en eerder bij SBS 6 en via NU.nl.

Kijkers met een televisie-abonnement van KPN of andere aanbieders, kunnen volgend seizoen gewoon op een open net kijken naar de Champions League. Daar zullen de belangrijkste wedstrijden uitgezonden blijven worden. Wel maken de Europese topwedstrijden Ziggo Sport een grotere concurrent van (open) zenders die veel sport uitzenden, zoals Veronica (SBS/Talpa TV) en RTL 7.

Ziggo heeft voor drie seizoenen, vanaf 2018/2019, de uitzendrechten gekocht van de Champions League. Hoeveel het bedrijf betaalt, is niet bekendgemaakt. SBS/Sanoma kocht de tv- en onlinerechten in 2014 voor drie seizoenen, voor naar verluidt 20 miljoen euro.

Schakelprogramma

Tijdens de groepsfase gaat Ziggo Sport een live-wedstrijd om 19.00 uur uitzenden en een schakelprogramma vanaf 21.00 uur. Vanaf de achtste finale wordt per speelavond één live wedstrijd uitgezonden.

Ziggo Sport heeft daarbij de tweede keuze. De eerste keuze – dat wil zeggen: de belangrijkste of aantrekkelijkste wedstrijd – ligt bij de zender die de uitzendrechten koopt voor het open net. De afgelopen drie seizoenen was dat SBS. Ondanks de magere Nederlandse inbreng, zorgde de Champions League aanvankelijk voor een stijging van het marktaandeel van SBS 6.

Sinds seizoen 2016/2017 zendt Veronica de wedstrijden uit. Die werden iets minder goed bekeken dan bij SBS 6.

De Europese voetbalbond UEFA onderhandelt nu met belangstellenden over het ‘open pakket’. Ziggo Sport heeft geen belangstelling, zegt een woordvoerder, want het bedrijf heeft geen landelijke dekking. Die is verplicht, volgens een bijlage van de Mediawet. De Europese wedstrijden van Nederlandse clubs en de finale moeten op een open net worden uitgezonden.

Niet meer exclusief

„Het is nog te vroeg om te zeggen dat wij de uitzendrechten voor de Champions League kwijt zijn”, reageert een woordvoerder van SBS op de aankondiging van Ziggo. „Wat nog open ligt zijn de first pick-rechten voor een wedstrijd op dinsdag en woensdag.”

Anders dan vroeger zijn deze rechten ditmaal non-exclusief: tegelijkertijd zijn er ook live Champions League-beelden te zien bij Ziggo. Dat maakt de rechten minder waard dan voorheen. Het aantal kijkers halveert grofweg als Veronica – of een andere zender – bijvoorbeeld Barcelona-Manchester City uitzendt, en Ziggo Sport tegelijkertijd Real Madrid-Paris Saint Germain.

Op de achtergrond speelt de strijd tussen enerzijds KPN en anderzijds Ziggo en UPC. De twee kabelmaatschappijen fuseerden in 2014. De Europese Commissie gaf destijds toestemming voor die fusie, maar KPN ging daar tegen in beroep. Eind oktober bepaalde het Europese Hof van Justitie dat de Commissie de fusie opnieuw moet worden goedgekeurd.

Volgens het Hof is de Commissie ten onrechte voorbij gegaan aan de positie van Sport1, de sportzender van Ziggo en UPC. Die zou de kabelbedrijven een mogelijk voordeel kunnen geven ten opzichte van de concurrentie. Sport1 is de oude naam van Ziggo Sport. Naast de Champions League bezit de sportzender ook de uitzendrechten van onder meer de Engelse en Spaanse voetbalcompetitie en de Formule 1.