Baudet sprak uren met ideoloog Alt-right

Visies Doorgaans laat Thierry Baudet graag weten wie hij zoal spreekt. Zo niet als het Jared Taylor is, ideoloog van extreem-rechts in de VS.

Thierry Baudet tijdens het partijcongres van Forum voor Democratie in de RAI.Foto Martijn Beekman/ANP
Thierry Baudet tijdens het partijcongres van Forum voor Democratie in de RAI.Foto Martijn Beekman/ANP

„Wij hebben niets met antisemitisme, racisme, geweld, etc. Als mensen dat wel hebben, flikkeren we ze eruit.” Aldus Thierry Baudet in een interview met NRC eind november. In reactie op de extreem-rechtse ‘studieclub’ Erkenbrand die de lijsttrekker van Forum voor Democratie als zijn grote idool beschouwt, zei hij: „Hou op, en zoek een andere held.”

Stevige taal, waar de partij die in maart met twee zetels in de Tweede Kamer kwam duidelijk over had nagedacht. Forum voor Democratie wil het beter georganiseerde, minder radicale alternatief voor de PVV zijn.

Afstand nemen van extreem-rechts gedachtengoed door de man die deze week bij EenVandaag tot politicus van het jaar werd verkozen, klinkt minder overtuigend tegen de achtergrond van het stuk dat De Correspondent woensdag publiceerde. Baudet sprak in oktober vijf uur met Jared Taylor, een Amerikaanse nationalist met uitgesproken racistische ideeën. Hij is een van de ideologen van de Amerikaanse Alt-right-beweging en zegt te strijden voor raszuiverheid.

Anders dan gebruikelijk hield Baudet de ontmoeting stil op zijn Facebookpagina of Twitter-account. Taylor was die week in Nederland om te spreken op het jaarcongres van Erkenbrand, het studentengezelschap waarvan Baudet tot een half jaar geleden nog dacht dat het ging om „jonge mensen die bezig zijn de wereld te ontdekken”, zo vertelde hij in mei aan de Volkskrant.

Côte de boeuf

Hoewel De Correspondent het onderonsje in Amsterdam minutieus weet te reconstrueren – Baudet kwam „rond half negen binnen”; Taylor neemt plaats „recht tegenover Baudet”, de zes aanwezigen „delen een groot stuk côte de boeuf” – is niet duidelijk wie het organiseerde. Was Baudet op uitnodiging van Taylor naar het hotel gekomen, of andersom? Of lag het initiatief bij Erkenbrand, de gastheer van Taylor?

Baudet reageerde woensdag niet op verzoeken om toelichting. Zonder de ontmoeting expliciet te bevestigen, stuurde zijn woordvoerder een korte toelichting op het artikel in De Correspondent. „Wij vinden het als politieke partij belangrijk”, schreef hij, „ons te informeren en allerlei visies tot ons te nemen. Van links tot rechts, van mainstream tot minder mainstream.” Daartoe spreekt men „dagelijks met tientallen mensen, waarmee we het soms eens en soms zeer oneens zijn”. In dat kader „hebben we ons een aantal maanden geleden ook verdiept in de Alt-Right-beweging.”

Gelet op eerdere uitlatingen was het opvallend dat de partijleider van Forum voor Democratie juist de laatste maanden zo duidelijk afstand nam van organisaties en individuen met extreem-rechtse standpunten. Als Baudet in het openbaar wordt geassocieerd met zulke ideeën, reageert hij doorgaans fel. In de zomer royeerde de partij nog een lid van de Nederlandse Volksunie, die claimde met FvD samen te werken. Baudet wilde er niets van weten.

Maar tot voor kort – en zeker vóór zijn politieke loopbaan begon – gebruikte Baudet zelf ook heel bewust begrippen als „homeopathische verdunning” (van de westerse cultuur), retweette hij berichten van erkende extreem-rechtse denkers of sprak openlijk (in 2015) de wens uit dat „dat Europa dominant blank en cultureel blijft”. Daarmee geconfronteerd zegt hij vaak verkeerd te zijn begrepen of dat uitspraken uit context zijn gerukt.

Radicale moslims

Al even omstreden, in de ogen van zijn politieke tegenstanders, was zijn lezing op de Vlaams-nationalistische manifestatie De IJzerwake, zomer van 2014. Hij was zich tevoren bewust van de kritiek op dit optreden en pareerde die op dezelfde manier als waarop hij nu – via zijn woordvoerder – lijkt te reageren op zijn geheimzinnige ontmoeting met Jared Taylor. Baudet zei in zijn toespraak destijds „altijd en met iedereen” in gesprek te willen zijn om een „onafhankelijke bijdrage aan het debat” te kunnen leveren. „Ik laat anderen niet bepalen waar en met wie ik over welk onderwerp mag praten. Ook als radicale moslims me zouden uitnodigen, ook als Obama me zou uitnodigen, zou ik komen.”