Aanvullend onderzoek naar vernieler koosjer restaurant

Het is niet duidelijk in hoeverre de verdachte toerekeningsvatbaar is en of er risico bestaat op herhaling.

Foto ANP

Er moet aanvullend psychologisch en psychiatrisch onderzoek komen naar de 29-jarige man die eerder deze maand met een knuppel de ruiten insloeg van een koosjer restaurant in Amsterdam. Dat heeft de rechtbank in die stad woensdag bepaald.

De rechter wil meer duidelijkheid over de vraag in hoeverre de man toerekeningsvatbaar is en of er risico bestaat op herhaling. Het onderzoek kan enkele maanden duren. Tot die tijd wordt de zaak niet inhoudelijk behandeld.

De reclassering zegt nu onvoldoende zicht te hebben op de geestelijke gezondheid van de man. Mogelijk kampt de verdachte met een trauma. In eerder onderzoek van de reclassering zei hij een vulkaan te zijn die elk moment op uitbarsten staat.

De verdachte hoeft gedurende het onderzoek niet de cel in. Wel heeft de rechtbank een paar voorwaarden gesteld. Zo mag hij geen nieuwe strafbare feiten plegen, moet hij bereikbaar zijn voor justitie en meewerken aan het onderzoek. Ook heeft de verdachte een locatieverbod voor de buurt van het restaurant. Dit verbod is uitgebreid met de Kastelenstraat in Amsterdam, waar veel Joodse ondernemingen zijn gevestigd.

Palestijnse vlag

Het Openbaar Ministerie wil de man vervolgen voor vernieling en diefstal. Na het inslaan van de ruiten nam hij een Israëlische vlag mee uit het restaurant. De man werd na twee verhoren met een dagvaarding naar huis gestuurd. Een van de verhoren werd afgenomen door een afdeling van de politie gespecialiseerd in radicalisering.

Over het motief heerst nog veel onduidelijkheid. De advocaat van de verdachte, Willem van Vliet, stelt dat de actie geen uiting was van antisemitisme. De verdachte zou alleen aandacht willen vragen voor de Palestijnse zaak: het vandalisme was niet gericht tegen Joden, maar tegen de Israëlische regering. Tijdens de actie had hij ook een Palestijnse vlag in handen.

De eigenaar van het restaurant deed die argumentatie af als flauwekul. Herman Loonstein, de advocaat van de slachtoffers, heeft in de tussentijd een klacht ingediend bij het gerechtshof omdat het OM er niet voor heeft gekozen vervolging in te stellen voor een actie met terroristisch motief. Daarnaast wil hij dat er ook inbraak en poging tot brandstichting ten laste gelegd wordt.

Lees meer over de zaak: Vernieler koosjer restaurant leerde in Syrië wapens hanteren ‘om zich te verdedigen’ tegen IS

Advocaat Van Vliet zei eerder tegen NRC dat de verdachte is opgegroeid in een vluchtelingenkamp in Syrië. Daar zou hij onder meer zich verdedigd hebben tegen aanvallen door radicale moslimstrijders van IS en Al-Nusra.