Aangifte om beïnvloeding Defensie

Treinkaping De Punt

De verklaringen die oud-mariniers hebben afgelegd in de zaak over de treinkaping bij De Punt in 1977 zijn ongeloofwaardig. Het ministerie van Defensie heeft de mariniers voorbereid en beïnvloed. Dat vindt advocaat Liesbeth Zegveld, die aangifte doet tegen het ministerie wegens „beïnvloeding van getuigen”, zo zei zij woensdag.

Zegveld, die nabestaanden van twee gedode treinkapers vertegenwoordigt, meent dat Defensie geluidsopnames van de gewelddadige beëindiging van de treinkaping niet aan de advocaat van de mariniers, Geert-Jan Knoops, had mogen geven. Knoops liet de mariniers naar de banden luisteren voor zij de rechtbank ingingen.

Zegveld stelt dat zij hun verklaring hebben aangepast op wat zij hoorden op de banden. Zegveld vermoedt bovendien dat de mariniers „niet in vrijheid” konden verklaren, wegens beïnvloeding vanuit Defensie. De mariniers verklaarden zich niet te herkennen in hun uitspraken en handelingen van veertig jaar geleden. (NRC)