Wat maakt iemand Politicus van het Jaar?

Zap Tijdens de Politicus van het Jaar-uitzending van EenVandaag waren de meeste deelnemers niet echt in vorm. Vooral de jonkies stonden in de spotlights, onder wie winnaar Thierry Baudet.

Klaas Dijkhoff, Jesse Klaver en Thierry Baudet
Klaas Dijkhoff, Jesse Klaver en Thierry Baudet

Je kreeg het idee dat ze er uit beleefdheid toch ook maar even bij gevraagd waren, de drie mannen uit het centrum van de macht. Verder was de rol van de founding fathers van het nu acht weken zittende kabinet volkomen marginaal bij de bekendmaking van de Politicus van het Jaar in EenVandaag (AVRO-TROS).

Mark Rutte was afwezig, kennelijk had men hem gekozen als designated survivor. Alexander Pechtold, Gert-Jan Segers en Sybrand Buma voerden een zeer plichtmatig debatje over voltooid leven. Afgaande op de uitslag van de verkiezing zou je denken dat hun politieke carrières óók als voltooid moeten worden beschouwd.

De spotlights waren in de eerste plaats voor de jonkies: Thierry Baudet, Klaas Dijkhoff en Jesse Klaver – tevens de uiteindelijke top-drie – werden als eersten naar voren gehaald om de stoelen op het podium te vullen. Daar volgde een debatje waarin het in hoge mate ging om kleine politiek, zoals wie wanneer op welke wijze de naam van de leider van Forum voor Democratie had uitgesproken.

Baudet klaagde over hoe zijn mening over homeopathische verdunning altijd uit zijn context wordt gehaald – maar ja, politiek debat is nu eenmaal meer een kwestie van destilleren dan van verdunnen. Klaver noemde iets ‘vintage Dijkhoff’ en de VVD-fractievoorzitter zat in het midden, net wat verder onderuitgezakt dan prettig is voor de kijker.

Als het programma van maandagavond een indicatie is voor de stand van de Haagse politiek, dan luidt de conclusie dat de heren nog niet helemaal wakker zijn. Heren, ja. Lilian Marijnissen, de leider van de gedeeld grootste linkse partij in de Kamer was er, maar een gesprekje over linkse samenwerking vond plaats met Lodewijk Asscher, Jesse Klaver en… een lege stoel! Marijnissen knipoogde vanuit het publiek; later mocht ze wel even het podium op. Partijen als de PVV, de Partij voor de Dieren en 50Plus bleven helemaal buiten beeld.

Ter verdediging van EenVandaag: het was een lastig jaar om na te beschouwen. Tien weken campagne, een geslaagde recordpoging radiostilte en ten slotte acht ‘normale’ weken – en nu staat het kerstreces alweer voor de deur. Dat vond niemand een handig moment om ruzie te maken.

Ook al niet over de uitslag. Baudet won de poll onder ruim 40.000 mensen, wat geen grote verrassing is voor een verkiezing die al vier maal (waaronder de laatste twee keer) werd gewonnen door Geert Wilders. Dijkhoff werd tweede, vóór Klaver. Premier Rutte was nummer zeven – zaterdag betoogde Tom-Jan Meeus in zijn rubriek Haagse invloeden zeer overtuigend dat de premier de enige logische keuze voor de eretitel zou zijn. Moet de oudere generatie zich zorgen maken om zijn (sorry voor het woord) ‘houdbaarheidsdatum’?

Lees ook: Waarom er maar één echte politicus van het jaar is - Mark Rutte

Misschien, maar misschien ook niet. Want wat zijn uiteindelijk de criteria die iemand Politicus van het Jaar maken? De winnaar maakte een paar uur later zijn opwachting bij Jinek. Daar viel de laureaat minister Kajsa Ollongren keihard aan toen die haar plannen om in actie te komen tegen nepnieuws wilde toelichten – in de ogen van Baudet een schandalig initiatief. Binnen tien minuten had hij het niet alleen met haar aan de stok, maar ook met Heleen van Royen en de presentator. Alleen de Zweedse actrice Sofia Helin (The Bridge) zweeg, terwijl de arme tolk in haar ‘oortje’ ongetwijfeld peentjes zweette om de kakofonie bij te benen.

Nieuwe inzichten leverde dat scherpe en onderhoudende twistgesprek niet op, wel duidelijkheid over de aard van de onderscheiding voor de Politicus van het Jaar: het is een entertainmentprijs.

Correctie (19 december 2017): De Zweedse actrice uit The Bridge heet Helin, niet Henin, zoals hier eerder stond.