‘Wapenhandelaar Kouwenhoven op borgtocht vrij’

Kouwenhoven werd dit voorjaar in Nederland veroordeeld vanwege wapensmokkel en betrokkenheid bij oorlogsmisdaden.

De rechtbank in Kaapstad.
De rechtbank in Kaapstad. Foto Rodger Bosch/AFP

De veroordeelde wapenhandelaar Guus Kouwenhoven, die anderhalve week geleden werd opgepakt in Zuid-Afrika, komt op borgtocht vrij. De 75-jarige Nederlander heeft volgens de lokale nieuwssite News24 woensdag toestemming van de rechter in Kaapstad gekregen om, onder strenge voorwaarden, de gevangenis in Kaapstad te verlaten. De borg voor Kouwenhoven is vastgesteld op 1 miljoen rand, omgerekend zo’n 60.000 euro.

Volgens de Zuid-Afrikaanse nieuwswebsite moet Kouwenhoven zich dagelijks melden bij een politiebureau bij hem in de buurt. Hij is onder huisarrest geplaatst en heeft zijn paspoort moeten inleveren. “Het hof houdt daarbij rekening met het feit dat de grenzen van dit land matig bewaakt worden”, zo verklaarde rechter Vusi Mhlanga dat besluit volgens News24.

Slechte gezondheid

Kouwenhoven werd in april van dit jaar door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot 19 jaar cel voor wapensmokkel en betrokkenheid bij de oorlogsmisdaden in Liberia. Volgens het hof is bewezen dat de Brabander via zijn houtbedrijven wapens importeerde en verspreidde in het West-Afrikaanse land. Kouwenhoven steunde het regime van Charles Taylor ten tijde van de burgeroorlog (1989-1996).

Zelf was Kouwenhoven niet bij die uitspraak; hij houdt zich al zeker een klein jaar schuil in het buitenland. Tegelijkertijd probeerde hij via een spoedprocedure bij het Europese Hof te voorkomen dat hij zijn straf moest uitzitten, omdat Kouwenhoven zijn gezondheid daar te slecht voor achtte. Het gerechtshof oordeelde dat Kouwenhoven ook in de cel zorg zou kunnen krijgen.

Uitlevering

Op 8 december werd Kouwenhoven door de Zuid-Afrikaanse politie aangehouden in zijn woning in Kaapstad. Dat gebeurde op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie, dat gevraagd heeft om zijn uitlevering. Wanneer de rechtbank in Kaapstad zich uitlaat over dat verzoek is vooralsnog niet duidelijk.

Kouwenhoven werd in 2006 voor het eerst veroordeeld, nadat zijn naam opdook in rapporten over wapenhandel in Liberia. Het gerechtshof in Den Haag sprak hem twee jaar later vrij, omdat getuigen tegenstrijdige verklaringen hadden afgelegd. Het OM ging tegen die uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad en werd in het gelijk gesteld. Daarop werd Kouwenhoven dit voorjaar opnieuw veroordeeld.