Van Dale: ‘appongeluk’ is woord van het jaar

Het ongeluk waarbij een appende verkeersdeelnemer betrokken was eindigt boven ‘fipronilei’ en ‘regenboogtaal’.

Foto Juan Vrijdag/ANP

‘Appongeluk’ is volgens woordenboekenmaker Van Dale het Woord van het Jaar 2017. In de jaarlijkse verkiezing kreeg het woord iets meer stemmen dan ‘fipronilei’ en ‘regenboogtaal’, zo maakte hoofdredacteur Ton den Boon van Van Dale dinsdagochtend bekend. Vorig jaar werd ‘treitervlogger’ nog verkozen tot het meest kenmerkende woord van het jaar.

Een appongeluk is volgens de definitie van Van Dale een ongeval “waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens het ongeval aan het appen was”. Van de 70.000 deelnemers kreeg het woord precies een vijfde van de stemmen, aldus Den Boon. Een fipronilei is in de woorden van de hoofdredacteur een “met het pesticide fipronil besmet ei”, terwijl regenboogtaal staat voor genderneutrale taal.

Rolkoffertoerisme en terreurschwalbe

Naast een algemeen Woord van het Jaar werd in de verkiezing ook per categorie gestemd. Bij jongerentaal viel de keuze daarbij op ‘fidgetspinner’, het draaiende speeltje dat afgelopen voorjaar plotseling een rage werd. Bij lifestyle werd gekozen voor ‘tuintegeltaks’, wat volgens Den Boon de belasting is die iemand moet betalen “als hij zijn tuin bedekt heeft met tuintegels, waardoor regenwater moeilijk kan worden afgevoerd”.

Hoe pak je appen in het verkeer aan? Strenger straffen werkt alleen als de “pakkans” hoog is, stellen deskundigen

Bij sport & amusement eindigde ‘rolkoffertoerisme’ als koploper, terwijl bij economie gekozen werd voor de ‘aflosboete’. Politiek woord van het jaar werd de ‘terreurschwalbe’, de onheilspellende vooruitzichten waarmee politici draagvlak proberen te creëren voor “draconische antiterreurmaatregelen”. In België won het woord ‘koesterkoffer’, wat volgens Den Boon staat voor een “koffer met tastbare herinneringen om een jong gezin te ondersteunen na het verlies van een kind”.

Niet alleen Van Dale houdt jaarlijks een verkiezing om het meest opvallende, treffende of mooiste woord van het jaar vast te stellen. Datzelfde doet ook het Genootschap Onze Taal, dat vorig jaar ‘brexit’ uitriep tot winnaar. De uitslag van die verkiezing wordt bekendgemaakt tijdens de oudejaarsuitzending van radioprogramma De Taalstaat.