Van Dale: ‘appongeluk’ is verkozen tot Woord van het Jaar 2017

Foto ANP

‘Appongeluk’ is volgens woordenboekenmaker Van Dale het Woord van het Jaar 2017. In de jaarlijkse verkiezing kreeg het woord iets meer stemmen dan ‘fipronilei’ en ‘regenboogtaal’, maakte hoofdredacteur Ton den Boon van Van Dale bekend. Vorig jaar werd ‘treitervlogger’ verkozen tot meest kenmerkende woord van het jaar.

Een appongeluk is volgens de definitie van Van Dale een ongeval „waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens het ongeval aan het appen was”. Van de 70.000 deelnemers kreeg het woord precies een vijfde van de stemmen. Een fipronilei is in de woorden van de hoofdredacteur een „met het pesticide fipronil besmet ei”, terwijl regenboogtaal staat voor genderneutrale taal.

In de categorie jongerentaal won ‘fidgetspinner’, het draaiende speeltje dat dit voorjaar een rage werd. Bij lifestyle ‘tuintegeltaks’, wat volgens Den Boon de belasting is die iemand moet betalen „als hij zijn tuin bedekt heeft met tuintegels, waardoor regenwater moeilijk kan worden afgevoerd”.