Twee Nederlanders opgepakt na beramen aanslag Erdogan

Turkije Negen Turken zouden een aanslag hebben willen plegen op Erdogan tijdens zijn bezoek aan Griekenland twee weken geleden. Daar zaten twee Turkse Nederlanders bij.

President Erdogan tijdens een bezoek aan Komotini in Griekenland, vrijdag 8 december.
President Erdogan tijdens een bezoek aan Komotini in Griekenland, vrijdag 8 december. Foto Kayhan Ozer/Pool/AP

Twee Turkse Nederlanders zijn gearresteerd in Griekenland op verdenking van het beramen van een aanslag tegen de Turkse president Erdogan. Dat hebben Griekse media gemeld. Ze zijn samen met zeven andere Turken in Athene opgepakt op 28 november. Alle verdachten zouden behoren tot de marxistische terreurorganisatie DHKP-C.

De Turkse groepering zou een moordaanslag hebben gepland tijdens het bezoek van Erdogan aan Griekenland twee weken geleden. De Griekse krant To Vima meldde dat het plan was om Erdogans konvooi te bestoken met raketten, handgranaten en brandbommen. De politie vond aantekeningen van het plan en wapens in twee woningen in Athene. Agenten zijn nog op zoek naar raketwerpers en munitie die verstopt zouden zijn in de heuvels ten oosten van Athene.

De twee Nederlandse verdachten, Anil S. uit Amsterdam en Burak A. uit Eindhoven, staan in Nederland op de terreurlijst. Ze reisden eind november naar Athene, al het is onduidelijk of ze vertrokken vanuit Nederland of een ander land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt de zaak te onderzoeken, maar heeft vooralsnog geen informatie.

De DHKP-C is volgens de AIVD in Nederland actief, zij het op beperkte schaal. De leider van de groep, Dursun Karatas, overleed in 2008 aan kanker in Etten-Leur, waar hij zich volgens de AIVD schuilhield voor de autoriteiten en voor rivalen binnen zijn eigen partij. Karatas was na de arrestatie van PKK-leider Abdullah Öcalan een van de meest gezochte terroristen van Turkije.

Bij verstek veroordeeld

De groep zou in Nederland enkele tientallen leden en sympathisanten hebben, die voornamelijk actief zijn binnen Turks sociaal-culturele verenigingen. Ze bedrijven propaganda, zamelen geld in, en de AIVD vermoedt dat ze ook aanslagen voorbereiden in Turkije. Enkele jaren geleden zijn drie leden van de DHKP-C door de IND en de Vreemdelingenpolitie het land uitgezet.

Ook de Belgische en Duitse autoriteiten houden de groep in de gaten. In België werd Karatas in 2006 in België tweemaal bij verstek veroordeeld wegens lidmaatschap van een terreurorganisatie. Maar twee jaar later werd hij in hoger beroep vrijgesproken. Ook de Nederlandse DHKP-C-leider Musa A. werd in België vervolgd, maar dat leidde niet tot een veroordeling.

Musa A. werd in december 2016 in Duitsland opgepakt. Als leider van de DHKP-C in Europa zou hij geld hebben ingezameld, valse paspoorten hebben geregeld, wapens hebben gesmokkeld en hebben geholpen bij het verbergen van gezochte DHKP-C-leden. De Duitse aanklagers hebben hem in september in staat van beschuldiging gesteld.

Aanslag in 2013

De DHKP-C pleegt met enige regelmaat aanslagen in Turkije. De groep wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor een bomaanslag in een stadsbus in Istanbul in 2004, een aanval met een handgranaat op de Amerikaanse ambassade in Ankara in 2013, en een zelfmoordaanslag bij een politiestation in Istanbul in 2015.

Een van de verdachten die in Athene zijn opgepakt is Hasan Biber. Volgens de Turkse politie was hij een van de daders van de aanslagen in 2013 in Ankara, die gericht waren tegen het hoofdkwartier van de AK-partij en het ministerie van Justitie. Hij is eerder opgepakt in Griekenland, maar werd later weer vrijgelaten.