Thuiskok

Mais met oesterdip

Vergeef mij deze week het gebruik van dure ingrediënten, want als er iets is aan te merken op het boek van Joris Bijdendijk, is het dat hij het er wel van neemt. Maar met Kerst in aantocht leek me dat niet zo groot probleem, en dus maken we vandaag een oesterdip voor bij de borrel voorafgaand aan het kerstdiner.

Stoom de minimais 7 minuten in een stoommandje boven kokend water of kook ze 10 minuten in een pan met ruim kokend water. Laat afkoelen in de ijskast. Snijd dan de mais in over de lengte, maar niet doormidden. Verwijder alle haartjes en vouw de mais een beetje uit de kolf. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is. Meng alles in een keukenmachine en controleer op smaak. De oesters opensteken en met eiwit en mosterd mengen. Met de staafmixer mixen en geleidelijk de olie erbij gieten, zodat een emulsie ontstaat. Op smaak brengen met geraspte limoenschil en eventueel een beetje limoensap. Bak de opengevouwen maiskolfjes met de majoraanboter, zout en suiker goudbruin. Serveer de oesterdip er in een klein kommetje naast.