Sociale werkplaats moet 400 werknemers compenseren

Het Drentse Alescon zette zo’n vierhonderd medewerkers via een eigen uitzendbureau aan het werk waardoor zij loon misliepen.

Foto: Peter Hilz/HH

Sociale werkvoorziener Alescon in Assen moet vierhonderd werknemers alsnog conform de cao belonen. De rechtbank Noord-Nederland bepaalde dinsdag dat de gedupeerde werknemers altijd al in vaste dienst zijn geweest, ook al werden ze behandeld als uitzendkrachten.

De vierhonderd gedupeerden hebben met terugwerkende kracht recht op de arbeidsvoorwaarden voor de sociale werkvoorziening, zoals een eindejaarsuitkering en seniorenverlof. De zaak werd aangespannen door vakbond FNV.

“Schijnconstructie”

De werknemers gingen in eerste instantie aan de slag via AwerC-Flex, een speciaal daarvoor opgericht uitzendbureau waarvan de aandelen volledig in handen zijn van Alescon. Op hen werd de cao voor uitzendkrachten toepast. Op die manier wist Alescon sinds 2011 te voorkomen dat het medewerkers conform de cao-voorwaarden van de sociale werkvoorziening moest belonen.

Volgens vakbond FNV waren de medewerkers al jaren via “een schijnconstructie” bij Alescon werkzaam. De vakbond stapte daarom in maart dit jaar naar de rechter omdat werknemers door de uitzendconstructie loon misliepen. Ook maakte Alescon zich volgens de vakbond schuldig aan het onterecht ontvangen van grote subsidies bestemd voor begeleid werken. De werkvoorziener voert in zes Drentse gemeenten de Wet sociale werkvoorziening (WSW) uit.

Lees ook de reportage die NRC in 2016 maakte over het werken in een sociale werkplaats.

In totaal zijn zo’n 1900 medewerkers met een WSW-indicatie werkzaam voor Alescon. Die indicatie houdt in dat er sprake is van een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap waardoor niet onder normale omstandigheden kan worden gewerkt.

Twee miljoen

Alescon zegt de uitspraak in een hoger beroep aan te zullen vechten. De totale omvang van het verschuldigde bedrag is niet duidelijk. Volgens de FNV gaat het om een totaalbedrag van ongeveer twee miljoen euro dat Alescon nog aan gedupeerde medewerkers moet betalen. Alescon kon hier dinsdag nog geen uitspraak over doen.