Saoedische hoofdstad doelwit van Houthi-raket

Doelwit van de raket was het koninklijk paleis in Riad waar op dat moment een vergadering plaatshad tussen Saoedische leiders.

Het is precies 1000 dagen geleden dat Saoedi-Arabië tot militaire interventie overging in Jemen. Hierboven afgebeeld zijn Houthi-rebellen tijdens een herdenking in Sana’a, Jemen.
Het is precies 1000 dagen geleden dat Saoedi-Arabië tot militaire interventie overging in Jemen. Hierboven afgebeeld zijn Houthi-rebellen tijdens een herdenking in Sana’a, Jemen. Foto Khaled Abdullah/Reuters

Saoedi-Arabië heeft boven de hoofdstad Riad een ballistische raket onderschept, die afkomstig is van Houthi-rebellen. Dat melden de Saoedische autoriteiten dinsdag. Boven de Saoedische hoofdstad was volgens Reuters dinsdag een explosie te horen.

Doelwit van de raket was het koninklijk paleis, bevestigde een woordvoerder van de rebellen vrijwel direct. In het paleis was een vergadering gaande tussen Saoedische leiders. Er zijn geen doden gevallen en er is geen schade. De Saoedische coalitie reageerde dinsdag door luchtaanvallen uit te voeren op Houthi-doelwitten in de Jemenitische hoofdstad Sana’a.

Vermoedelijke beelden van de raket:

Twitter avatar khaled Khaled A██,████ So another missile was shot down right above riyadh. https://t.co/KeOvkQNFc4

Blokkade

Het is niet de eerste keer dat de Houthi’s een raket afvuren op Riad. Begin november onderschepte de Saoedische luchtmacht een ballistische raket met als doelwit de luchthaven van Riad. De internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië reageerde daarop door de zee- en luchthavens in Jemen te blokkeren. Daardoor kwam de aanvoer van noodhulp, waaronder voedsel en medicijnen, tijdelijk stil te liggen. De Verenigde Naties (VN) riepen op noodhulp toch door te laten aangezien zo’n zeven miljoen Jemenieten in hongersnood verkeren.

Aartsrivaal

De hongersnood in Jemen is het gevolg van een oorlog die al ruim twee jaar gaande is. In 2015 begon Saoedi-Arabië, bijgestaan door andere Golfstaten, een offensief tegen de Houthi’s in Jemen. Deze coalitie ziet de shi’itische minderheid als verlengstuk van aartsrivaal Iran, die de rebellengroep zou bewapenen. Volgens Saoedi-Arabië worden de raketten geleverd door Iran maar Iran ontkent dit.

De Saoedische coalitie voert nagenoeg dagelijks luchtaanvallen uit op het gebied dat in handen is van de rebellen. Het conflict heeft in Jemen tot een humanitaire crisis geleid. Miljoenen Jemenieten lijden aan hongersnood en het land is getroffen door een cholera-epidemie. Volgens de VN zijn er door luchtaanvallen sinds begin december al 136 Jemenitische burgers gedood.