Peter Terium treedt terug als topman Innogy

Het Duitse energiebedrijf liet onlangs een winstwaarschuwing uitgaan en besluit nu dat zijn Nederlandse topman moet vertrekken.

Foto Rolf Vennenbernd/EPA

De Nederlandse topman Peter Terium van het Duitse energiebedrijf Innogy treedt per direct terug. Dat heeft de raad van commissarissen dinsdagavond besloten, schrijft het bedrijf in een een verklaring. Innogy - moederbedrijf van Essent - wil kosten gaan drukken en een “meer gerichte groei- en investeringsstrategie” gaan ontwikkelen.

Innogy, een ‘groene’ afsplitsing van de Duitse energiereus RWE, verlaagde vorige week de winstverwachting voor dit jaar vanwege aanhoudende problemen op de Britse markt, meldt het Duitse tijdschrift Focus. Dit jaar rekent Innogy op 4,3 miljard euro winst (voor belastingen): 100 miljoen lager dan verwacht.

In november liet het bedrijf weten dat het merendeel van de tak in het Verenigd Koninkrijk verkocht zal worden aan het Britse nutsbedrijf SSE. Ook verwacht Innogy het komende jaar een lager resultaat omdat grote investeringen gedaan moeten worden.

Afsplitsing RWE

Terium (54) was sinds april 2016 de hoogste baas van Innogy. Daarvoor was hij topman van het moederbedrijf RWE, maar toen besloten werd om duurzame energieactiviteiten af te splitsen besloot hij mee te gaan. Uwe Tigges, nu directeur personeelszaken, neemt voorlopig zijn functie over.

Lees over de afsplitsing van Innogy: Energiereus vecht voor een sleutelrol in ons leven

Afgelopen zomer sprak NRC met Terium over de afsplitsing. Onder meer lichtte hij toe wat voor rol hij dacht dat Innogy had in de Energiewende - de grote Duitse transitie naar groene energie. Terium: “We moeten de innovatie nu alleen nog de juiste richting op sturen. Als dat een bedrijf als Innogy lukt, maakt dat meteen het verschil.”