Zwolle, Cambuur en Willem II bereiken kwartfinale beker

Op woensdag komen Ajax en PSV in actie. Feyenoord speelt donderdag.

Foto Lars Smook/ ANP

PEC Zwolle, SC Cambuur en Willem II hebben op dinsdagavond de kwartfinale gehaald van de KNVB-beker. Zwolle, bekerwinnaar van 2014, won op eigen veld van NEC dat uitkomt in de Jupiler League (2-0). Cambuur was thuis met 3-0 te sterk voor de amateurs van GVVV en Willem II won met dezelfde cijfers van RKC Waalwijk.

Vorig jaar bereikte Cambuur ook de laatste acht van het voetbaltoernooi door in een spectaculaire wedstrijd Ajax uit te schakelen. Het bekeravontuur eindigde voor de Leeuwarders toen in de halve finale waar het werd uitgeschakeld door AZ.

In de wedstrijd tegen GVVV duurde het bijna een uur voordat spits Nigel Robertha de club uit Leeuwarden op voorsprong zette. Tien minuten later zorgde Matthew Steenvoorden voor de tweede treffer. In de 83ste minuut zorgde Ricarde Knip via een benutte strafschop voor de 3-0.

Tilburgers duidelijk de sterkste in Brabantse derby

In de Brabantse derby tussen Willem II en RKC Waalwijk waren de Tilburgers overduidelijk de sterkste. De ploeg van trainer Erwin van de Looi kwam na een klein kwartier spelen op voorsprong door een treffer van de veelscorende Spaanse spits Fran Sol. Hij wipte de bal op fraaie wijze over doelman Etienne Vaessen.

Tien minuten later leek Willem II een strafschop te krijgen na een val van Bartholomew Ogbeche. Arbiter Kevin Blom besloot na overleg met video-scheidsrechter om geen penalty toe te kennen. Voor Ogbeche betekende het duel met keeper Vaessen het einde van de wedstrijd, hij werd vervangen door Feyenoord-huurling Mohamed El Hankouri. In de 38ste minuut tekende Sol via een kopbal voor zijn tweede treffer, twee minuten later schoot Ismael Azzouzi de derde goal binnen. Na één helft was de wedstrijd al gespeeld.

Kansen voor NEC om op gelijke hoogte te komen

Zwolle kon al in de tweede minuut op een voorsprong komen, maar Erik Bakker miste de strafschop. Het is niet de eerste penalty die gemist wordt door de nummer vier van de Eredivisie; vorige week schoot Bram van Polen vanaf elf meter hoog over tegen AZ.

De club van trainer John van ’t Schip kwam in de 20ste minuut wel op voorsprong door een treffer van Youness Mokhtar. Hij strafte geklungel in de verdeding van NEC genadeloos af. De club uit Nijmegen, de huidige nummer twee in de Jupiler League, bood na de achterstand goed partij. Het kreeg via Jordan Larsson en Mart Dijkstra goede kansen om de ploeg op gelijke hoogte te brengen.

Zwolle zakte verder terug en was vooral in de counter gevaarlijk. Vlak na rust zorgde Terell Ondaan, na aangeven van Younes Namli, voor een comfortabele voorsprong die niet meer in gevaar kwam.