Ontspoorde trein VS reed veel te hard

Op een stuk spoor waar de trein 48 km/u mocht, werd er 127 km/u gereden. Bij het ongeluk kwamen drie mensen om het leven.

Foto Bettina Hansen/The Seattle Times via AP

De passagierstrein die maandag ontspoorde in de Amerikaanse staat Washington en waarbij drie doden vielen, reed veel te hard. Dat concluderen onderzoekers van de National Transportation Safety Board (NTSB) na een eerste analyse van de datarecorder van het achterste treinstel. Dat meldt AP.

Volgens onderzoekers van de NTSB reed de trein tijdens het ongeval 127 km/u, waar 48 km/u is toegestaan. Dat bleek uit de gevonden datarecorder. Uit die informatie bleek dat de trein veel te hard reed. “Het is te vroeg om vast te stellen waarom de trein zo snel ging”, aldus NTSB-bestuurslid Bella Dinh-Zarr.

Bungelend boven de snelweg

De trein van de Amtrak-maatschappij nam maandagochtend voor het eerst de snellere en opgeknapte route die over een oude vrachtspoorlijn loopt, aldus Amerikaanse media. De trein ontspoorde waarna een wagon van een viaduct afstortte en bungelend boven een drukke snelweg belandde. Verschillende auto’s werden door het vallende voertuig geraakt.

Er was maandag onduidelijkheid over het aantal doden dat gevallen was bij het ongeluk. Persbureau AP sprak in eerste instantie van zes doden. Dat werd later door AP bijgesteld nadat de brandweer melding maakte van drie doden. Er raakten 72 mensen gewond, van wie tien ernstig.