Onderzoeken naar Stedelijk Museum pas in april afgerond

Onderzoeken naar het Stedelijk Museum Amsterdam zijn waarschijnlijk pas in april volgend jaar klaar, blijkt uit een brief van de gemeente. Dat impliceert dat het Stedelijk mogelijk pas na de zomer een nieuwe directie krijgt.

Stedelijk Base, de vaste collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.
Stedelijk Base, de vaste collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. Foto Olivier Middendorp

De onderzoeken naar het functioneren van het Stedelijk Museum Amsterdam zullen naar verwachting pas april volgend jaar worden gepubliceerd. Dat blijkt uit een brief die de gemeente Amsterdam dinsdag heeft verstuurd. De onderzoeken zijn ingesteld naar aanleiding van het opstappen van artistiek directeur Beatrix Ruf.

Dat impliceert dat het Stedelijk mogelijk pas na de zomer een nieuwe directeur en een nieuwe voorzitter van de raad van toezicht krijgt. Het museum wil namelijk pas na afronding van de onderzoeken profielen opstellen voor de nieuwe bestuurders. Dat zegt Madeleine de Cock Buning, de huidige voorzitter van de raad van toezicht, in een reactie.

Het museum wordt sinds 1 november geleid door interim-directeur Jan Willem Sieburgh. Hij vervangt zowel Ruf, die in oktober opstapte na publicaties over haar nevenactiviteiten, als zakelijk directeur Karin van Gilst, die een maand eerder ontslag nam.

Budget: 75.000 euro

Voor de onderzoeken over het functioneren van het museum heeft de gemeente in totaal 75.000 euro beschikbaar gesteld, staat in de brief. Het eerste onderzoek gaat over ‘governance’ (goed bestuur), transparantie en nevenfuncties. Het tweede over de vraag of bij Ruf de beloningsregelgeving en de Wet Normering Topinkomens (WNT) zijn nageleefd. Daarnaast heeft de gemeente de Amsterdamse Kunstraad verzocht advies uit te brengen over de positionering van het museum.

Oud-hoogleraar Sjoerd Eisma, arbiter en toezichthouder die diverse onderzoeken deed naar goed bestuur, en oud-rechter Jan Peeters zullen het onderzoek naar het bestuur van het museum uitvoeren. Tom Barkhuysen, hoogleraar Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit van Leiden zal onderzoeken of de beloningsafspraken met Ruf conform de regelgeving waren.

Bezoekers reageren op de nieuwe collectie-opstelling van het Stedelijk Museum: ‘Alsof je nooit klaar bent met kijken’

Documenten en agenda’s

De opzet voor dat laatste onderzoek komt van Stibbe, het advocatenkantoor waar Barkhuysen aan is verbonden. Uit de opzet blijkt dat de oud-directeur alle documenten, e-mails en haar agenda’s over haar nevenactiviteiten ter beschikking moet stellen, net als de jaarrekeningen en verslagen van haar BV Currentmatters.

Voor de onderzoeken zullen gesprekken gevoerd worden met diverse (oud-)leden van de raad van toezicht. Daaronder ook Ferdinand Grapperhaus, de huidige minister van Justitie. Ook zijn collega Kajsa Ollongren, nu minister van Binnenlandse zaken en voormalig cultuurwethouder van Amsterdam, zal door de onderzoekers gesproken worden.

Raad van toezicht-voorzitter De Cock Buning zegt uit te kijken naar de conclusies en aanbevelingen van de twee rapporten. Het toezichtsorgaan zal in de tussentijd niet stil blijven zitten, zegt ze. „We zitten in een lastige situatie, maar dit is ook een kans om tot een optimale oplossing te komen.”

Vooruitlopend op de onderzoeken belooft De Cock Buning dat het Stedelijk in het jaarverslag over 2017 al helder zal communiceren over de gemaakte keuzes. Ook heeft de raad vorige maand organisatiedeskundige Ronald van Weegen en interim-directeur Sieburgh opdracht gegeven „het museum slagvaardiger en toekomstbestendig te helpen maken”.