Miljoenen extra voor Q-koortspatiënten

Met de 9 miljoen euro worden patiënten financieel tegemoetgekomen en maakt stichting Q-support een doorstart.

Foto ANP/Lex van Lieshout

Het kabinet maakt meer geld vrij voor de tegemoetkoming van Q-koortspatiënten. In het regeerakkoord werd al 9 miljoen euro gereserveerd. Daarvan wordt nu 5,5 miljoen euro ingezet voor tegemoetkoming van patiënten en nabestaanden. 3,5 miljoen euro gaat naar de stichting Q-support, die daardoor een doorstart maakt. Dat maakten de ministers Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) en Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ChristenUnie) bekend in een Kamerbrief die ze dinsdag naar de Tweede Kamer stuurden.

De 9 miljoen euro is bedoeld “als gebaar ter erkenning van de gevolgen die Q-koortspatiënten hebben ondervonden, om mensen met langdurige klachten te kunnen ondersteunen, adviseren en begeleiden”, schrijven Bruins en Schouten.

Aan de Q-koorts, die zich in 2007 vooral in Brabant en Limburg verspreidde, zijn minstens 74 mensen overleden. Tienduizenden mensen raakten besmet door de bacterie die van dier op mens kan worden overgedragen. Honderden patiënten kampen nog met chronische vermoeidheid.

Kritiek op overheid

Het vorige kabinet beloofde in juli al 10 miljoen euro voor de slachtoffers van de Q-koorts. Dat was een gevolg op verschillende onderzoeken naar de gevolgen van de uitbraak, waaronder een van de Nationale Ombudsman.

Die was in maart zeer kritisch. De overheid zou de patiënten niet serieus nemen. De Ombudsman vroeg het kabinet om een “serieus gebaar”. In een zaak die was aangespannen door bijna driehonderd patiënten oordeelde de rechtbank in Den Haag in januari dat de Nederlandse staat niet nalatig is geweest.

Lees ook: Was de staat te laks?

Financiële tegemoetkoming

Met de 5,5 miljoen euro extra komt het totale bedrag voor Q-koortspatiënten op 15,5 miljoen euro. Dit geld is bedoeld als financiële tegemoetkoming, “inclusief uitvoeringskosten”, aldus Bruins en Schouten.

De ministers “denken aan” een tegemoetkoming voor patiënten die van 2007 tot en met 2011 besmet zijn geraakt en nu nog kampen met chronische Q-koorts of het Q-koorts-vermoeidheidssyndroom (QVS). Ook nabestaanden van aan Q-koorts overleden mensen komen waarschijnlijk in aanmerking voor de tegemoetkoming. De precieze uitwerking verwachten Bruins en Schouten in het tweede kwartaal van 2018 naar de Kamer te sturen.

Q-support

De overige 3,5 miljoen euro is bedoeld voor de stichting Q-support, die patiënten sinds oktober 2013 ondersteunt bij de omgang met Q-koorts. Daardoor kan de stichting nog zeker drie jaar voortbestaan. Q-support was een vijfjarig project, het laatste jaar moesten de activiteiten worden afgebouwd, dit jaar dus. Daar kwam kritiek op, omdat zich nog steeds nieuwe patiënten melden.

Het extra geld voor Q-support moet wel voor een deel ingezet worden voor de overgang naar de reguliere gezondheidszorg, schrijven de ministers. Door de aangescherpte taken en veranderende organisatiestructuur zal in maart de naam van de stichting veranderen in Q-support 2.0. De stichting is enthousiast over de plannen.

Ten slotte past het kabinet het screeningsprogramma aan. Alleen mensen met hart- en vaatziekten die in een gebied wonen met een hoog of gemiddeld aantal Q-koortspatiënten zullen worden gescreend. Ook mensen met een verzwakt afweersysteem in een gebied met een hoog aantal Q-koortspatiënten krijgen extra controle.