Merkel erkent fouten rond aanslag op Berlijnse kerstmarkt

Bij de terreuraanslag vorig jaar in Berlijn kwamen twaalf mensen om het leven. De dader was toen al ruim een jaar in beeld bij de politie.

Bondskanselier Merkel tijdens de herdenking van de aanslag.
Bondskanselier Merkel tijdens de herdenking van de aanslag. Foto Maurizio Gambarini/AFP

Bij de herdenking van de terreuraanslag, een jaar geleden op een kerstmarkt in Berlijn, heeft bondskanselier Merkel dinsdag fouten toegegeven bij het veiligheidsbeleid en bij de omgang met de slachtoffers en de nabestaanden. De aanslag, op 19 december 2016, kostte twaalf mensen het leven, tientallen anderen raakten gewond.

„Vandaag is een dag van rouw, maar ook een dag van de wil om dat wat niet goed gelopen is, beter te doen”, zei Merkel. De dader werd al ruim een jaar voor de aanslag intensief in de gaten gehouden door de Duitse politie en veiligheidsdiensten, maar bleef op vrije voeten.

Merkel persoonlijk kreeg afgelopen weken kritiek van de nabestaanden omdat ze geen toenadering had gezocht of hen zelfs maar een brief had geschreven. Maandag vond de eerste ontmoeting plaats. Merkel zegde toe dat ze de nabestaanden in het najaar nog eens zou ontvangen.

‘Krachtige’, maar ook ‘kille’ reactie

Direct na de aanslag was het parool dat men zich door het terrorisme niet moest laten intimideren en dat het leven moest doorgaan, zei president Steinmeier bij de herdenking. Dat was krachtig en terecht, maar „zo kort na de aanslag klonk het ook merkwaardig kil”, aldus de president in nauw verholen kritiek aan de bondskanselier.

„Ondersteuning kwam te laat en bleef onbevredigend. Velen van u hadden het gevoel dat ze in de steek werden gelaten. Het is bitter dat de staat uw verwanten niet heeft kunnen beschermen”, zei Steinmeier.