Integriteit

VVD onderzoekt Kamerlid Wybren van Haga

VVD-Kamerlid Wybren van Haga is in opspraak gekomen om de verhuur van zijn woningen in Amsterdam. De integriteitscommissie van de VVD gaat onderzoek doen.

Wybren van Haga (VVD) tijdens zijn beëdiging als lid van de Tweede Kamer.
Wybren van Haga (VVD) tijdens zijn beëdiging als lid van de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (VVD) heeft de integriteitscommissie van zijn partij gevraagd onderzoek in te stellen naar Tweede Kamerlid Wybren van Haga. Van Haga, die eind oktober voor de VVD toetrad tot de Kamer, is in opspraak gekomen om de verhuur van woningen die hij bezit in Amsterdam. Het Parool schreef zaterdag dat Van Haga zich niet houdt aan lokale regels die sinds 1 januari voor verhuur van woningen aan meer dan twee bewoners een vergunning voorschrijven.

„Een Kamerlid moet het goede voorbeeld geven, ook als het gaat om privébezit”, reageert een woordvoerder van de VVD-fractie. Daarom is de integriteitscommissie gevraagd of Van Haga in deze kwestie „naar beste vermogen heeft gehandeld”.

De VVD stelde 2013 een vaste commissie in die integriteitsonderzoeken naar bestuurders en vertegenwoordigers kan doen. De commissie werd opgericht na strafrechtelijk onderzoek naar oud-wethouder en oud-senator Jos van Rey. In 2015 stapte Kamerlid Mark Verheijen op nadat de commissie de onthulling van NRC over zijn declaratiegedrag als gedeputeerde bevestigde.

Wybren van Haga, afgelopen maart nummer 41 op de kandidatenlijst, kwam na de formatie in de Kamer doordat VVD’ers doorschoven naar het kabinet. Hij was sinds 2010 gemeenteraadslid in Haarlem, na een internationale carrière bij onder meer Shell. Hij is bovendien eigenaar van zeker tientallen woningen in Amsterdam en Haarlem.

In Het Parool erkende Van Haga dat hij pas maanden nadat de regelgeving was veranderd, is gaan inventariseren waar hij die schendt. Van Haga mag Tweede Kamerlid blijven gedurende het onderzoek, waar hij aan meewerkt.