Duitse links-radicalen publiceren foto’s van agenten

Maanden na de G20-rellen in Hamburg is er weer ruzie tussen de linkse activisten en de Duitse politie.

Tijdens de G20-rellen die uitbraken in Hamburg werden ook waterkannonen gebruikt om de demonstranten uiteen te drijven.
Tijdens de G20-rellen die uitbraken in Hamburg werden ook waterkannonen gebruikt om de demonstranten uiteen te drijven. Foto Odd Andersen/AFP

Bijna een half jaar na de rellen rond de G20 in Hamburg is de strijd tussen politie en linkse activisten opnieuw opgelaaid – zij het nu niet op straat maar op internet. De Hamburgse politie heeft maandagochtend foto’s gepubliceerd van 104 mensen die ze zoekt wegens verdenking van onder meer plundering, brandstichting en het verwonden agenten. Als reactie daarop heeft de radicaal linkse website indymedia.org herkenbare foto’s van 54 politieagenten gepubliceerd, met het verzoek aan lezers om namen en adressen van de agenten te melden.

Na de rellen tussen 6 en 8 juli, waaraan naar schatting enkele honderden mensen deelnamen, zijn tot nu toe niet meer dan 25 mensen voor betrokkenheid veroordeeld. Zeven mensen zitten in voorlopige hechtenis.

Gezocht!

Met hulp van het publiek hoopt de speciale onderzoekscommissie van de Hamburgse politie nu meer verdachten op het spoor te komen. Op haar website heeft ze daarom enkele videofilmpjes van de rellen geplaatst, en (deels daaruit gedestilleerde) foto’s van gezichten van jonge mannen, en enkele vrouwen, die aan de schermutselingen zouden hebben deelgenomen.

In alle gevallen zeggen de autoriteiten specifieke verdenkingen van ernstige strafbare feiten te koesteren tegen de personen in kwestie. Dat is vereist om gezichten openbaar te mogen maken van mensen die alleen verdacht zijn, en die dus nog onschuldig kunnen blijken. De fractievoorzitter van Die Linke in het deelstaatparlement van Hamburg vindt publicatie van de foto’s ‘stemmingmakerij’ en een veel te zwaar middel.

De boulevardkrant Bild, die meteen in de dagen na de G20 al foto’s van relschoppers publiceerde met de kop Gezocht!, ondersteunt de actie van de politie deze dinsdag groot op zijn voorpagina. Bij een foto van een jonge vrouw in naveltruitje staat de kop: ‘Politie zoekt deze rellen-Barbie’. Verder in de krant staan meer herkenbare foto’s van plunderaars en vermeende relschoppers.

Bewakinsgcamera’s

De beelden zijn afkomstig van bewakingscamera’s en opnames van politie en particulieren. Op veel ervan is te zien hoe leden van het zogeheten ‘Zwarte Blok’ na brandstichting of vernielingen hun zwarte jassen en truien uittrekken, om onopvallend te kunnen opgaan in het publiek. Een rechter heeft ermee ingestemd dat de beelden openbaar gemaakt worden ter bevordering van de opsporing.

De foto’s van agenten die indymedia publiceert, zouden zijn gemaakt bij een ontruimingsactie tegen het voormalige kraakpand Rigaer94 in Berlijn. Politiebonden en politici hebben verontwaardigd gereageerd op de publicatie van de gezichten van de agenten en de begeleidende tekst. Daarin wordt Duitsland een politiestaat genoemd, die nauw aansluit bij het naziregime in de jaren dertig en veertig.