De ex-directeur had 7 ton in een koffer, maar is nu tuinman

Rechtszaak woningcorporatie Laurentius In 2012 werd de toenmalige directeur van Laurentius gearresteerd. Deze week pas diende de rechtszaak over de oplichting.

Woningcorporatie Laurentius zegt nog dagelijks last te hebben van de acties van oud-directeur Walter V.. Daarvan zijn ook de huurders de dupe.
Woningcorporatie Laurentius zegt nog dagelijks last te hebben van de acties van oud-directeur Walter V.. Daarvan zijn ook de huurders de dupe. Foto Chris Keulen

Walter V. schudt zijn hoofd, gooit zijn bril op tafel en leunt achterover. Een sissende zucht vult de rechtszaal. De voormalig directeur van woningcorporatie Laurentius draagt een spijkerbroek, aan de onderkant van zijn linker broeksijp zitten kleine vlekjes. Voor hem liggen ordners vol met dossiers.

Walter V. laat het merken als de officier van justitie iets zegt waar hij het niet mee eens is. Na kleine gebaren van ongenoegen begint hij driftig mee te schrijven. „Deze zaak was vanaf het eerste moment voor mij een hel”, zo zegt hij tegen de rechter. „En dat is het nog steeds.”

Bijna zes jaar na zijn arrestatie staat Walter V. dan eindelijk voor de rechter. De oud-directeur moet zich verantwoorden voor onder meer oplichting, witwassen en niet-ambtelijke omkoping. Walter V. zit naast zijn voormalige zakenpartner Wim S., die keurig in pak voor de rechter verschijnt. Dinsdag was de laatste etappe van vijf zittingsdagen.

Lees ook: Onderzoek: corporatie Laurentius voor tientallen miljoenen opgelicht

Het duo zou geprofiteerd hebben van zogenoemde ABBC-transacties, waarbij gekocht wordt en meteen weer met flinke winst wordt doorverkocht. Laurentius stond daarmee in 2012 symbool voor de wantoestanden bij woningcorporaties. In datzelfde jaar viel woningcorporatie Vestia bijna om vanwege miljardenspeculatie met derivaten.

Buiten controleorganen om

Bij Laurentius was in 2012 wat anders aan de hand. Directeur Walter V. zou zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting. Zo zou projectontwikkelaar Wildhage panden hebben gekocht, om deze meteen voor een aanzienlijk hoger bedrag door te verkopen aan Laurentius. Dat alles ten koste van Laurentius en buiten de controleorganen van de woningcorporatie om. Soms gebeurde dat op dezelfde dag, via twee notarissen, en werd een pand tonnen meer waard. Aanvankelijk zou er ook nog een derde man terechtstaan in de zaak, Pierre P., maar hij is in 2015 overleden.

De verdachten hebben financieel van het schuiven met panden geprofiteerd, aldus justitie. In de kruipruimte van het huis van de broer van Walter V. werd een koffer gevonden met daarin 700.000 euro aan contanten.

Maar die tijden zijn geweest. Walter V. is geen zakenman meer, maar tuinman. Hij omschrijft zichzelf als „tuinmanus” die zes dagen per week werkzaam is in het groen. Hij heeft het zichzelf aangeleerd via YouTube. „Ik ben mijn huis, mijn baan en mijn vrouw kwijtgeraakt”, zegt hij.

Iedereen verdiende aan ‘deals’ met Laurentius. De woningcorporatie ging er bijna aan ten onder. Lees ook: Brabantse kringen

Volgens de oud-directeur begrijpt het Openbaar Ministerie (OM) helemaal niks van hoe zijn sector in elkaar zit. „Het is heel gebruikelijk dat marktpartijen panden kopen en weer doorverkopen”, zegt Ronald Drenth, de advocaat van Walter V. Volgens hem zijn de panden soms weliswaar op dezelfde dag bij de notaris getransporteerd, maar zijn de afspraken tot koop en verkoop al jaren eerder gemaakt. In die tijd is er dus ook waarde toegevoegd, aldus Drenth. De 700.000 euro in de koffer in de kruipruimte van Walter V.’s broer zou zijn verdiend met advieswerk in de zakenwereld, nog voordat hij actief was bij de woningcorporatie. Van wie V. de cashbetalingen zou hebben ontvangen, wil hij niet zeggen.

Woningcorporatie Laurentius zegt nog dagelijks last te hebben van de acties van de oud-directeur. Daarvan zijn ook de huurders de dupe, zo zegt de huidige directeur Marie-Thérèse Dubbeldam. „We staan nog steeds onder verscherpt toezicht. Daardoor kunnen we geen grote renovaties en nieuwbouw uitvoeren, terwijl we dat wel zouden willen.”

Tientallen miljoenen schade

Volgens de woningcorporatie is er schade geleden van tientallen miljoenen euro’s. Dat Walter V. daar zijn opvolgers voor het grootste deel verantwoordelijk voor houdt, vindt Dubbeldam een te makkelijke conclusie. „Laat ik het zo zeggen: dat is een antwoord dat wel vaker gegeven is door mensen die beschuldigd worden.”

Laurentius houdt de verdachten aansprakelijk voor een deel van de schade: er ligt een claim van 2,4 miljoen euro. Voormalig directeur Walter V. kwam eerder al tot een schikking met justitie. Maar er hangt hem ook nog een celstraf boven het hoofd. Justitie eiste eind vorige week tegen Walter V. een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drieënhalf jaar. Wim S. kreeg een eis van tweeënhalf jaar cel te horen.

Met Walter V. gaat het weer ietsje beter, vertelt hij, al zijn er in de rechtszaal ook momenten dat hij een slokje water moet nemen om zijn emoties onder controle te krijgen. Hij heeft op dit moment geen schulden meer. „Ik werk in de tuin, en ik heb er vrede mee hoe ik nu leef.” De uitspraak in de zaak is op 1 februari.