Dumoulin en Schippers gekozen tot sporters van het jaar

De sportploeg van het jaar zijn de voetbalvrouwen. Zij wonnen het EK in eigen land. Jetze Plat werd uitgeroepen tot paralympisch sporter van het jaar.

Wielrenner Tom Dumoulin won dit jaar de Ronde van Italië.
Wielrenner Tom Dumoulin won dit jaar de Ronde van Italië. Foto Jerry Lampen/ANP

Tom Dumoulin en Dafne Schippers zijn gekozen tot sporters van het jaar. Op het jaarlijkse Sportgala van het NOC*NSF kregen zij de meeste stemmen van de jury en medesporters. Het nationale vrouwenelftal is uitgeroepen tot sportploeg van het jaar. Het won verrassend in eigen land het Europees Kampioenschap voetbal door in de finale Denemarken met 4-2 te verslaan. De Oranje Leeuwinnen versloegen in de verkiezing het mannenhockeyteam en de mannenshorttrackploeg.

Wielrenner Dumoulin schreef dit jaar geschiedenis door als eerste Nederlandse man de Ronde van Italië te winnen. Met zijn ploeg Sunweb werd de 27-jarige Limburger bovendien wereldkampioen tijdrijden voor teams. Sprinter Schippers prolongeerde dit jaar op het WK in Londen haar wereldtitel op de 200 meter en won brons op de 100 meter. Schippers won de verkiezing ook in 2015.

Lees ook: Wordt het tijd voor een genderneutrale sportverkiezing?

De andere genomineerden tot sportman van het jaar waren schaatser Sven Kramer en autocoureur Max Verstappen. Bij de vrouwen waren wielrenster Anna van der Breggen en zeilster Marit Bouwmeester genomineerd.

Prijzen voor Orie, Plat, Lavreysen en Van Gennip

Eerder op de avond werd schaatscoach Jac Orie uitgeroepen tot coach van het jaar. Hij versloeg Jeroen Otter, coach bij de shorttrackers, en de trainer van de voetbalsters Sarina Wiegman. Succescoach Orie begeleidde Kramer, Kjeld Nuis en Jan Smeekens naar hun gouden titels. Orie, coach van de schaatsploeg LottoNL-Jumbo, won de prijs ook in 2003.

Handbiker en paratraitleet Jetze Plat werd verkozen tot de beste paralympische sporter van 2017. Plat kende een zeer succesvol jaar. Hij won zowel de Europese als de wereldtitel bij de paratriatlon (zwemmen, handbiken en wheelen) en won in Hawaï de wereldtitel op de ironman - de langste afstand - in een parcoursrecord.

Baanwielrenner Harrie Lavreysen werd uitgeroepen tot talent van het jaar. De Fanny Blankers Koen-Carrièreprijs ging naar schaatsster Yvonne van Gennip. Zij won drie gouden medailles op de Olympische Spelen van 1988.