D66 en VVD hebben nu allebei een vastgoedrelletje

De Haagse Stemming Vandaag is dag 55 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

De Haagse Stemming

Minister Ollongren zet de strijd tegen nepnieuws voort. De discussie over voltooid leven suddert door. En moet de opening van Lelystad Airport uitgesteld worden?

NEPNIEUWS: Nieuws over nepnieuws is al bijna een apart journalistiek genre geworden. Gisteren schreef minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer over haar plan van aanpak van nepnieuws. Ze wil onder meer informatie gaan uitwisselen met Facebook, Twitter, Google en Microsoft. Concrete voorbeelden van buitenlandse beïnvloeding door nepnieuws kan Ollongren alleen nog steeds niet geven, waardoor de discussie soms iets mysterieus krijgt. Bij Jinek moest ze zich al verdedigen tegenover Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet, die was bij EenVandaag net verkozen tot Politicus van het Jaar. Hij hamerde erop dat “nepnieuws” ook door deskundigen en politici wordt verspreid en zei te vrezen dat “het vrije debat wordt ingedamd”.

OH OH ROTTERDAM: De vooruitgeschoven frontlinie ligt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. De politieke cultuur van de havenstad stond al niet bekend om zijn zachtzinnige omgangsvormen, maar met de komst van landelijke partijen PVV en Denk gaat er nog een schepje bovenop. Directeur van de Rotterdamse Rekenkamer Paul Hofstra vreest in NRC een harde strijd over integratie en islam, terwijl de eigenlijke thema’s vooral ongelijkheid, armoede, robotisering zouden moeten zijn. Of de PVV de valse start te boven komt is afwachten, maar ongekend knullig was de selectie van de lijsttrekker in elk geval, benadrukt columnist Tom-Jan Meeus vandaag nog eens. “Uitgerekend deze man, die de premier (en de rest van de politiek) al jaren verwijt dat ze er niet in slagen terroristen bij de grens te identificeren, was zelf niet in staat de dubieuze antecedenten van zijn Rotterdamse lijsttrekker te googelen.”

HAASTIGE SPOED: Hoeveel haast neemt voldoende tijd en welke spoed is rap genoeg? De discussie over euthanasie kwam gisteren weer even op scherp te staan, na een oproep van D66-Kamerlid Pia Dijkstra “haast te maken” met het in het regeerakkoord beloofde onderzoek. Een reactie van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers kwam al snel. Onverstandig, noemde hij haar uitspraken. “Haast is het laatste wat we hier moeten betrachten.” Dijkstra benadrukte dat ze de kwestie juist minder gepolariseerd wil maken: in een “welles-nietesdiscussie” had ze geen zin. Tegelijk is juist zo’n bescheiden botsing op zijn tijd voor beide partijen een manier om hun achterban gerust te stellen. Wanneer dat onderzoek er dan precies komt, doet er minder toe.

INTEGER VASTGOED I: Je zou deze kerst met minder cadeautjes tevreden zijn. D66-leider Alexander Pechtold kreeg eerder dit jaar een appartement in Scheveningen cadeau ter waarde van 135.000 euro, berichtten GeenStijl en 925.nl maandag. Het appartement kreeg hij van een Canadese diplomaat, een oude vriend. Volgens Pechtold gaat het om een privégift, een vervroegde erfenis, en vond dat hij het dus niet op hoefde te geven in het geschenkenregister van de Tweede Kamer. Andere Kamerleden geven erfenissen en privécadeautjes doorgaans inderdaad ook niet op. Toch kun je je afvragen of dit handig was van Pechtold. Fanatieke volgers van de website bekendeburen.nl hadden overigens al sinds februari van deze kwestie kunnen weten. Die site sloeg toen vooral aan op de locatie van de flat: op een steenworpafstand van een bekende parenclub in Scheveningen.

INTEGER VASTGOED II: De integriteitscommissie van de VVD mag weer in actie komen. Gisteren vroeg VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff die commissie om een onderzoek in te stellen naar Kamerlid Wybren van Haga. Het Parool onthulde dat Van Haga regels overtreedt bij de verhuur van woningen in Amsterdam. De reactie van Van Haga hielp hem weinig: hij klaagde over de “soort razzia” van de gemeente waarmee hij te maken kreeg, een woordkeus die hij later via Twitter zei te betreuren. De integriteitscommissie, die werd ingesteld na de kwestie rond Jos van Rey, bekijkt nu of Van Haga “naar zijn beste vermogen heeft gehandeld”.

WAT WIJ LEZEN: Twee weken geleden onthulde Nieuwsuur dat het ministerie van Justitie onafhankelijk onderzoek naar het coffeeshopbeleid had gemanipuleerd. Morgen praat de Kamer over proeven met de regulering van wiet, vandaag in NRC een terugblik op jaren aan wietstudies, waarin politiek en wetenschap verstrengeld raakten. “Toen hebben wij gezegd: welke wetenschappelijke vraag zou u hierover dan zelf willen stellen?”

WAT WIJ VOLGEN:

Exit Hillen: De Eerste Kamer stemt vandaag over het Belastingplan 2018, waaronder ook het afschaffen van de wet-Hillen valt. Vorige week leek de CDA-fractie nog te twijfelen over steun en zei senator Marnix van Rij dat staatssecretaris Menno Snel nog “de nodige overredingskracht” zou moeten aanwenden om hen te overtuigen. Kennelijk is dat inmiddels gebeurd, want gisteren kondigde Van Rij aan dat hij zijn collega’s zal oproepen voor afschaffing te stemmen.

Enter Lelystad: De Tweede Kamer praat vanavond over de uitbreiding van Lelystad Airport. Het verzet tegen de opening per 1 april 2019 groeit. De provincies Overijssel en Gelderland en veel gemeenten in die provincies willen uitstel. Mogelijk besluit een Kamermeerderheid inderdaad om de opening uit te stellen. Maar burgemeester van Lelystad Ina Adema (VVD) en verantwoordelijk wethouder Jop Fackeldey (PvdA) betogen in NRC dat de tegenstanders veel te veel aandacht krijgen: een zwijgende meerderheid is volgens hen wel degelijk vóór.

QUOTE VAN DE DAG

“Een boek.”

D66-leider Alexander Pechtold op de vraag wat hij zelf als verjaardagscadeau aan zijn Canadese vriend gaf.