Brieven

Brieven 19/12/2017

IS-strijders

Bagatellisering

De artikelenreeks over IS-strijders (16/12) wordt verlucht met idyllische kleurenillustraties over het dagelijks leven in IS-gebied. Het is goed toeven daar. In werkelijkheid is IS een explosieve mix van godsdienst, seks en geweld. De illustraties zijn een bagatellisering van de door IS begane misdaden.

‘Vuurwerk verbindt ons’

Dienst meedraaien

„Vuurwerk verbindt ons”, stelt Jan van Mersbergen (Nee, vuurwerk verbindt ons,16/12).

Wij artsen verstaan onder verbinden heel wat anders. Om dat te illustreren lijkt het me goed dat de heer Van Mersbergen een dienstje meedraait in de nacht van oud op nieuw op een van onze huisartsenposten. Wel eens iemand gezien met een vuurpijl in z’n oog? Of een kind met een opengespleten hand omdat een strijker voortijdig ontplofte? Eigenlijk moet je eens de geur van verbrand kindervlees ruiken. Je kan daar je hart ophalen, te midden van rennende en redderende dienstdoenden, artsen maar voornamelijk ook al die verpleegkundigen.

De heer Van Mersbergen eindigt met „vuurwerk is gevoel”. Ook dat interpreteren wij anders.


Huisarts

Reactie Martijn Katan

Verontrustend beeld

In zijn column schetst Martijn Katan een verontrustend toekomstbeeld (Er ging een rilling door de zaal, 16/12).

In 2040 is het aantal demente hoogbejaarden enorm gestegen. De hogere zorgkosten die daarmee gepaard gaan, moeten worden opgebracht door een slinkend aantal werkenden.

De staat zou wel eens in de verleiding kunnen komen euthanasie op deze groep nutteloze hulpbehoevenden te sanctioneren of zelfs aan te moedigen. De moraal delft dan – klassiek marxistisch – het onderspit tegen economische belangen.

Katan verwacht, mocht hij zelf hoogbejaard en dement geworden zijn, meer van de christelijke naastenliefde van de ChristenUnie dan van seculiere partijen.

Het is echter de vraag of er tegen die tijd nog christenen zijn dan wel of hun stem nog enig gewicht in de schaal van de politiek en de samenleving legt. Dat maakt het toekomstbeeld nog verontrustender.

Babyshowers

Nog wat suggesties

Ook in onze uitgebreide en leuke kennissenkring doen wij reeds geruime tijd aan kraamfeestjes (Babyshowers, gender reveal party, alles wordt nu gevierd, 18/12).

We hebben er zelf ook een paar bedacht. De ‘conceptular’ is er voor de viering van de bevruchting en de ‘deliverer’ is een korte, maar vaak erg gezellige (en spannende!) bijeenkomst tijdens de bevalling. Vrij nieuw is de ‘disappointeler’: een ietwat sobere, maar niettemin ook weer heel gezellige viering voor het geval het geslacht van de baby niet strookt met de wens van de ouders.

Autorubriek

Sociologische duiding

Ik wil alleen even kwijt dat ik elke week met veel plezier de – wat zal ik zeggen: tests, kritieken, beschouwingen? – van Bas van Putten lees. Zelden iemand zo vermakelijk bezig gehoord over auto’s. Vooral de ‘sociologische duidingen’ van de diverse modellen in relatie tot hun beoogde koperspubliek zijn vaak hilarisch.

Correcties/aanvullingen

Knoflook

In het artikel Kerstdiner op het poppenfornuis (18/12, p. C4) stond ‘Maar wie let er op gezond bij de keuze voor een cocktailsaus?’. Het ging in dit geval echter om knoflooksaus.

Christine Keeler

In De suggestie was pikant genoeg, (7/12, Achterpagina) staat dat Christine Keeler, hoofdrolspeelster uit de Profumo-affaire, zes jaar in de cel zat. Dit moet zijn: zes maanden.

Vechtscheiding

Het artikel Zo kun je een vechtscheiding voorkomen (16/12, p. O&D8-9) is een bewerkte versie van een artikel dat eerder verscheen in het tweemaandelijkse blad Tijdschrift Conflicthantering.