Analyse

Banken en staten krijgen zenuwen van bitcoin-hype

Cryptomanie De gevestigde orde wordt steeds nerveuzer van de aanhoudende koersstijgingen van digitale munten zoals bitcoin, ether en litecoin.

Foto Dado Ruvic/Reuters

Wie weet wát er in de toekomst gebeurt, is een trendwatcher – wie weet wannéér de toekomst gebeurt, is miljardair. Dat lijkt ook steeds meer te gelden voor het grote raadspel ‘wanneer barst de bitcoin-zeepbel’? Het houdt namelijk maar niet op met de bitcoin-manie. Amper een maand nadat de grens van 10.000 dollar per bitcoin werd doorbroken, komt de 20.000 dollar al bijna in zicht, ondanks een dipje woensdagnacht. In zijn kielzog trekt bitcoin bovendien andere cryptovaluta's als ether (+ 130 procent deze maand) en litecoin (+ 400 procent) mee.

Maar met de euforie komen ook de waarschuwingen, vooral van wat bitcoin-believers graag ‘de gevestigde orde’ noemen: overheden en grote banken.

Dat zijn precies de instituties die bitcoin overbodig wil maken, met zijn digitale, peer-to-peer ‘alternatief voor geld’.

De Franse minister van Financiën zei maandag tegen persbureau Reuters dat hij ‘de bitcoin-vraag’ op de agenda zet van de G20-vergadering van belangrijkste wereldeconomieën in april. De ‘bitcoin-vraag’ is vooral: hoe kan die gereguleerd worden? Ook bij de jaarvergadering van de mondiale elite in januari, het World Economic Forum in Davos, staan cryptovaluta op de agenda.

Lees ook: Alles wat je over bitcoin wil weten maar nooit durfde te vragen

De Nederlandse bank ING voegde zich maandag bij een lange rij financiële instellingen die ronduit alarmistische rapporten over bitcoin publiceren. Volgens onderzoeker Teunis Brosens is de onderliggende blockchaintechnologie weliswaar veelbelovend, maar zal bitcoin na het barsten van de bubbel weer een niche-valuta worden.

„De echte waarde van bitcoin hangt af van het toekomstige gebruik”. volgens Brosens. „Als men zich er massaal van afkeert, kan de waarde naar nul dalen. Aan de andere kant, in het onwaarschijnlijke scenario dat bitcoin alle wereldwijde betalingen overneemt, zou hij boven 1 miljoen dollar kunnen stijgen.”

Als betalingssysteem faalt het

Maar juist als betalingssysteem is bitcoin volgens ING aan het falen. Het is nu vooral een valuta om te kopen en te houden. „De enige overgebleven rechtvaardiging om in bitcoin te investeren is dan de aanname dat anderen er in de toekomst nóg meer voor willen betalen.” Met andere woorden: wie rekent er nog een pizza af met bitcoin als die in één dag 20 procent duurder wordt?

De Deense Saxobank voorspelde maandag dat bitcoin in 2018 eerst nog de 60.000 dollar gaat bereiken voordat hij zal crashen tot 1.000 dollar. Ook Saxobank heeft voorzover bekend geen glazen bol in huis. Maar zelfs oprichters van cryptovaluta litecoin en ether waarschuwen regelmatig voor een zeepbel die elk moment kan barsten.

Toezichthouder AFM riep consumenten vorige week op om nog eens goed na te denken voordat ze hun kerstbonus in bitcoin steken: „De toren wordt steeds hoger. Niemand kan voorspellen wanneer hij instort.”

Maar er zijn ook analisten die denken dat de koers nog veel hoger kan, omdat bitcoin zich kan ontwikkelen tot een nieuwe manier om waarde op te slaan, zoals bijvoorbeeld goud en zilver. Cryptovaluta-investeerder Marc van der Chijs twitterde over de AFM-waarschuwing: „Dankzij dit soort adviezen mist de gewone man de boot weer. Wie weet komt de val pas als bitcoin 100.000 dollar waard is en hij dan teruggaat naar 50.000. Bitcoin gaat het financiële systeem op zijn kop zetten, hoe eerder je instapt met een klein bedrag hoe beter. En niet verkopen in een crash!”

Momenteel vinden de optimisten als Van der Chijs de markt aan hun kant. Maar niemand weet hoe lang dat zal duren.