Amsterdamse club krijgt vip-tafels niet terug van rechter

Club Abe werd gesloten na de vondst van een handgranaat in het portiek. Heropening mocht van de gemeente alleen als er geen vip-tafels meer verhuurd worden.

Het Rembrandtplein in Amsterdam.
Het Rembrandtplein in Amsterdam. Foto Ilvy Njiokiktjien

De Amsterdamse nachtclub Abe krijgt z’n vip-tafels voorlopig niet terug. Dat heeft de kortgedingrechter in Amsterdam dinsdag bepaald. De club bij het Rembrandtplein werd op 24 augustus gesloten na de vondst van een handgranaat in het portiek. Ook eerder waren er incidenten geweest, zo werd de club in januari 2016 vanaf de straat beschoten.

Aan de heropening stelde de gemeente onder meer de voorwaarde dat er geen vip-tafels meer zouden worden verhuurd omdat die ‘een verkeerd publiek aantrekken’. Daarnaast moest onder meer de poule van beveiligers vergroot worden.

Tegen het verdwijnen van de vip-tafels maakte de club in een kort geding bezwaar omdat ook andere clubs dit soort tafel-arrangementen aanbieden.

Lees ook ons achtergrondverhaal: Vip-tafels? Criminelen zijn er ook dol op

Strijd gaat door

Volgens de gemeente mag zij met twee maten meten omdat andere clubs geen vergelijkbare geschiedenis van openbare orde-incidenten kennen. De rechter bevestigt dat standpunt. Hij noemt de eis van de gemeente om de vip-tafels buiten gebruik te stellen „niet onevenredig” aangezien de vondst van een handgranaat een schending van de openbare orde „van de zwaarste soort” is. Het „algemeen belang van veiligheid in de publieke ruimte” moet volgens de rechter „zwaarder wegen dan het bedrijfseconomisch belang van Abe” om de tafelarrangementen aan te kunnen blijven bieden.

Uit het onderzoek naar de handgranaat is tot op heden geen aannemelijk scenario of verdachte naar voren gekomen. Club-eigenaar en advocaat Allon Kijl zet zijn strijd voort in een bodemprocedure en „indien nodig, bij de Raad van State”. Hij benadrukt dat de incidenten vooral buíten de club plaatsvonden.