Reportage

Alleen Remons mobieltje is gevonden

Zoekactie Al bijna drie weken is Remon Bruinsma (19) vermist. Vrijwilligers zoeken stad en land af. „Het leger moet worden ingezet.”

Vrijwilligers zoeken in Leeuwarden naar de vermiste Remon Bruinsma. In de grachten is al met sonar gezocht.
Vrijwilligers zoeken in Leeuwarden naar de vermiste Remon Bruinsma. In de grachten is al met sonar gezocht. Foto Catrinus van der Veen

Lammert Oppers (70) – bril, rugzak, blauwe muts – schuifelt naar beneden. Hij duwt takken en rietstengels weg en tuurt onder een brugje bij de Leeuwarder basisschool LSV. Samen met zo’n vijftien andere vrijwilligers zoekt hij deze middag op diverse plaatsen in Leeuwarden naar Remon Bruinsma. De 19-jarige man uit Zwaagwesteinde wordt sinds 1 december vermist, na een avondje stappen in de Friese hoofdstad.

Oppers tuurt over een brugleuning in het Havankpark in een ondiep slootje. „Zelf hebben mijn vrouw en ik geen kinderen, maar voor de ouders van die jongen is dit een ramp”, zegt hij.

De afgelopen tweeënhalve week zetten bekenden van Remon diverse zoekacties op touw. Daarbij kamden honderden vrijwilligers de grachten, kanalen en stadsparken uit. Deze maandag zoeken Oppers en vijf anderen bij de kinderboerderij en langs de Dokkumer Ee in Leeuwarden: een gebied met veel water, groen en rietkragen. Ze kennen Remon noch zijn familie persoonlijk.

Bruinsma ging donderdagavond 30 november met een groepje studiegenoten uit in Leeuwarden. Op zeker moment verliet hij een bar. De afspraak was dat Remon zou overnachten bij een vriend in Leeuwarden, of de eerste trein naar Zwaagwesteinde zou nemen. Geen van beide is gebeurd.

Camerabeelden

De familie Bruinsma zette dit weekend camerabeelden op YouTube, die justitie uit privacyoverwegingen niet wilde vrijgeven. Hierop spreekt Remon een groepje van vijf mensen in het Leeuwarder centrum aan. Een meisje wijst in een richting, waarop Remon daarheen rent. De vijf hebben zich intussen gemeld, maar kunnen zich van het contact met Remon niets herinneren, aldus de politie.

„Vreemd”, vindt Remons zus Yvette van der West, „dat ze alle vijf niks weten. Als je die beelden ziet, herinner je je toch wel iets?”

De afgelopen weken zijn de Leeuwarder stadsgrachten met sonar doorzocht. Woonbooteigenaren is gevraagd onder hun schepen te kijken. Ook zijn speurhonden ingezet en een helikopter met warmtebeeldapparatuur. Ook de familie schakelde een speurhond in, die een spoor vond dat doodliep bij een gracht achter stadsschouwburg De Harmonie. Dertig leden van het Veteranen Search Team – oud-agenten en oud-militairen – speurden donderdag en vrijdag in de natuur- en recreatiegebieden Groene Ster, Grote en Kleine Wielen. Zonder resultaat.

Griet Hollema zoekt deze maandag in Leeuwarden mee „vanuit mijn moederhart”, zegt ze. „De vermissing houdt me heel erg bezig. Ik heb zelf een zoon van 20.”

De speurders speculeren over wat er gebeurd kan zijn. „Zelf zou ik naar huis zijn gaan lopen”, denkt Oppers hardop. „Over het spoor. ’s Nachts rijden er geen treinen.”

Frank Kuiper, vader van twee zoons: „Ik zou beschutting zoeken, in een bushokje of een tuinhuis.”

Marieke Jongboom (48) uit Tytsjerk, die ook meezoekt: „Je bent met Kerst bezig, maar ik dacht: fuck die Kerst, die jongen moet haar huis, hoe dan ook. Het is intriest.”

Zelf heeft ze twee kinderen, haar oudste zoon is 16 jaar. Ze begrijpt niet dat de zaak nog niet bij Opsporing Verzocht is geweest. „Het leger moet worden ingezet, net als bij Anne Faber! Wil je dat erin zetten?”

Mobieltje gevonden

Zus Yvette van der West is dankbaar voor die zoektochten die naar haar broer zijn gehouden. Inmiddels is viermaal grootschalig gezocht, met deelname van honderden vrijwilligers. Ze omschrijft Remon als „een blije jongen”, die van lol maken en feesten houdt. Zijn tweelingbroer Alex: „Wij zijn heel close, doen alles samen.”

Alex en Yvette hebben geen idee wat er gebeurd kan zijn. „Misschien zijn er andere mensen in het spel”, oppert Alex. Maar wie?

Het is ook vreemd dat Remons mobieltje vrijdagmorgen 1 december werd gevonden in de portiek van C&A in Leeuwarden. Met de oordopjes er nog in.

Alex: „Die telefoon had hij nog maar een paar weken. Die vergeet je toch niet zomaar? Zeker niet als je muziek aan het luisteren bent.”

De politie gaat uit van een noodlottig ongeval en sluit een misdrijf uit. Het onderzoek is nog in volle gang, aldus een woordvoerder. „We krijgen dagelijks nog nieuwe tips binnen.”