Aanbesteding Limburg

Advocaat van De Brauw krijgt berisping vanwege onderzoek in fraudezaak NS

Fraudezaak NS De advocaat zou onvoldoende hoor- en wederhoor hebben toegepast bij zijn onderzoek naar de rol van NS. Een oud-regiodirecteur Limburg van NS-concurrent Veolia diende de klacht in.

De regiezitting voor de strafzaak eind 2016.
De regiezitting voor de strafzaak eind 2016. Foto Koen Verheijden/ANP

Een advocaat van De Brauw Blackstone Westbroek is berispt door de raad van discipline, de tuchtrechter voor advocaten, in de fraudezaak rond de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer. Volgens de raad heeft de advocaat van De Brauw onvoldoende hoor-en wederhoor toegepast bij zijn onderzoek naar de rol van NS.

De klacht tegen De Brauw is ingediend door René de B., oud-regiodirecteur Limburg van NS-concurrent Veolia. Na eigen onderzoek heeft de Orde van Advocaten de klacht aangebracht bij de tuchtrechter.

Volgens De B. heeft hij reputatieschade geleden door een tussenrapport van De Brauw, door NS gepubliceerd op 28 april 2015. Daarin is hij herkenbaar en wordt de NS-top uit de wind gehouden. De Brauw verrichtte het onderzoek in opdracht van NS. In een tweede versie van het onderzoek was het advocatenkantoor minder stellig over de onschuld van de NS-top. De B. is ten onrechte niet gehoord over de beschuldigingen aan zijn adres, oordeelt de raad van discipline.

Het OM begon een strafzaak tegen de B. en vijf andere verdachten, vanwege schending van bedrijfsgeheimen en een concurrentiebeding. Donderdag doet de rechtbank Den Bosch uitspraak in die zaak.

Lees ook: NS verliest, ongeacht de uitspraak