20 jaar cel geëist tegen drie verdachten in proces Decembermoorden

Het gaat om een van de zestien coupplegers en twee lijfwachten van Desi Bouterse. De aanklager eist vrijspraak voor oud-politicus Krolis.

Militair aanklager Roy Elgin bij het gerechtsgebouw in Paramaribo bij het proces van de Decembermoorden.
Militair aanklager Roy Elgin bij het gerechtsgebouw in Paramaribo bij het proces van de Decembermoorden. Foto Pieter van Maele/ANP

De militair aanklager in het proces over de Surinaamse Decembermoorden heeft dinsdag tegen drie verdachten 20 jaar cel geëist. Het gaat om Benny Brondenstein, een van de zestien coupplegers, en twee lijfwachten van voormalig bevelhebber Desi Bouterse, meldt de Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws. Voor oud-politicus Iwan Krolis is vrijspraak geëist.

Volgens aanklager Roy Elgin heeft Brondenstein in 1982 deelgenomen aan de moordplannen op en de executie van vijftien prominente tegenstanders van het militaire regime van Bouterse. Tijdens het proces bevestigde voormalig sergeant Brondenstein dat hij op 7 december 1982 een pick-up bestuurde naar een plek waar schietoefeningen werden gehouden, maar dat had volgens hem niets te maken met de executie.

“Dat is een normale oefening. Wij hebben niet gesproken over het ophalen en doodschieten van mensen”.

Vrijspraak voor alle oud-politici PALU

Ook tegen de voormalige lijfwachten Kenneth Kempes en Luciën Lewis eiste de militair aanklager 20 jaar cel. Zij zouden deel hebben uitgemaakt van het vuurpeloton. De verdachten zijn vanaf het begin van het proces, tien jaar geleden, niet verschenen voor de Krijgsraad.

Volgens aanklager Elgin is er onvoldoende bewijs voor een veroordeling van oud-politicus Krolis. De voormalig voorzitter van de Progressieve Arbeiders- en Landbouwers Unie (PALU) benadrukte tijdens het proces te weten dat zijn partij in ongenade was gevallen bij voormalig bevelhebber Bouterse en dat het daardoor niet logisch was de PALU betrokken was bij de moordplannen.

Vorige maand eiste Elgin ook vrijspraak voor andere prominente leden van de PALU, onder wie voormalig premier Errol Alibux. Na de zogenoemde Decembermoorden werd PALU deel van het militaire regime van Suriname.

Eerder was tegen alle andere coupplegers ook twintig jaar cel geëist, onder wie Bouterse. Alleen Ruben Rozendaal heeft strafvermindering gekregen omdat hij spijt heeft betuigd en heeft meegewerkt aan het strafrechtelijk onderzoek. Tegen hem is tien jaar geëist. Rozendaal overleed begin deze maand.

Proces lang stilgelegd door ingrijpen Bouterse

Het Decembermoordenproces begon in 2007, maar werd in 2012 geschorst nadat het parlement een amnestiewet had aangenomen. De afgelopen jaren heeft president Bouterse er alles aan gedaan om het strafrechtelijk onderzoek te saboteren. De Krijgsraad oordeelde in januari van dit jaar dat het proces moet worden hervat. Voorzitter Cynthia Valstein-Montnor oordeelde dat de Krijgsraad een “autonoom orgaan” is en dat een lopend proces niet mag worden stilgelegd.