Brieven

Lezersreacties op Hakan Külcü

Een selectie van de brieven die reageerden op het stuk van Hakan Külcü. “Alsof moraal alleen bestaat als het door de gemeenschap is opgelegd.”

Hakan Külcü (1)

Vrijwilligerswerk

Ik kan Hakan Külcü werkelijk niet volgen als hij vrijheid gelijkstelt aan slappe moraal en zwakke gemeenschapsbinding. Denk eens aan al die vrije mensen die uit vrije wil, maar met verantwoordelijkheid voor de gemeenschap, vrijwilligerswerk doen. Alsof moraal alleen bestaat als het door de gemeenschap is opgelegd en niet van binnenuit kan komen.

En na zijn romantische beeld van de warme inbedding van de hechte oosterse gemeenschap had ik moeite om door te lezen. Die warmte krijg je namelijk alleen zolang je persoonlijke ambities en idealen stroken met de normen van de groep waar je in verkeert.

Zou Külcü trouwens ook zo geschokt zijn als het een groep jongens was geweest die in de trein over seks spraken?

Hakan Külcü (2)

Hoger ideaal

Hakan Külcü waarschuwt afgelopen zaterdag in deze krant de oosterse mens om voorzichtig te integreren en geeft daar redelijke argumenten voor. Daarbij neemt hij het op voor vrouwen die wachten met geslachtsgemeenschap tot na het huwelijk en steekt deze dames met ‘hogere idealen’ een hart onder de riem met de woorden: „Jullie zijn geen losers.”

Twee tekortkomingen in zijn verder aardige betoog zijn volgens mij de volgende:

Ten eerste begrijp ik niet waarom wachten met de daad tot na het huwelijk nu een ‘hoger ideaal’ wordt genoemd.

Ten tweede vergeet de heer Külcü te vermelden dat vrouwen die dit ideaal niet nastreven geen ‘hoer’ of ‘sletje’ zijn.

Lees hier het stuk van Hakan Külcü: Integreer, maar met mate.