Zoon Moammar Gaddafi wil meedoen aan presidentsverkiezingen

Saif al-Islam Gaddafi werd eerder deze zomer na zes jaar vrijgelaten door een militie in Libië.

Beeld van Saif Gaddafi uit 2011.
Beeld van Saif Gaddafi uit 2011. Foto Sabri Elmhedwi/EPA

Saif al-Islam Gaddafi wil meedoen aan de presidentsverkiezingen die naar verwachting volgend jaar worden gehouden in Libië. Dat zei een woordvoerder van de politicus op zondag tegen Egypt Today. Saif is de zoon van voormalig dictator Moammar Gaddafi.

De 45-jarige Saif Gaddafi werd afgelopen zomer na jaren gevangenschap vrijgelaten door een lokale militie in de Libische stad Zintan. Hij zat sinds 2011 vast op verdenking van oorlogsmisdaden aan het einde van het bewind van zijn vader.

Lees ook: Gaddafi’s oogappel is weer op vrije voeten en vertrekt met stille trom

Sinds rebellen gesteund door de NAVO zijn vader afzetten, is het olierijke land in politieke en economische crisis gestort. Libië wordt bestuurd door meerdere rivaliserende partijen. Volgens de militie die hem vasthield, werd Gaddafi vrijgelaten op verzoek van de oostelijke regering in de stad Tobruk, die Gaddafi eerder gratie verleende. De VN erkennen alleen de regering in Tripoli, die de verkiezingen halverwege 2018 heeft aangekondigd.

Het is de vraag hoe reëel Gaddafi’s plannen zijn. In 2015 werd hij in absentia ter dood veroordeeld door een rechtbank in Tripoli. Ook is het Internationaal Strafhof in Den Haag naar hem op zoek op verdenking van misdaden tegen de menselijkheid. Gaddafi zou medeverantwoordelijk zijn voor het martelen van gevangenen en het doden van onschuldige burgers.

Tweede zoon en beoogde opvolger

Zijn woordvoerder stelt echter dat Gaddafi wel degelijk kans maakt. “Gaddafi geniet steun van de belangrijke stammen in Libië en kan dus meedingen in de verkiezingen”, zegt hij tegen Egypt Today. Gaddafi zou binnenkort een politiek programma gaan presenteren waarmee hij wil zorgen voor “meer veiligheid en stabiliteit in lijn met de Libische geografie en in samenwerking met alle facties in Libië”. Daarbij hoopt hij steun te krijgen van de Verenigde Naties (VN).

Lees ook: Libië, verscheurd land met drie regeringen

Saif Gaddafi is de tweede zoon van Moammar Gaddafi en werd lang gezien als beoogde opvolger van zijn vader. Hij spreekt vloeiend Engels en studeerde aan de London School of Economics. Voor zijn promotie schreef Gaddafi een proefschrift over regeringshervorming. Een controversiële prestatie, omdat hij na zijn afstuderen 1,5 miljoen pond aan de universiteit betaalde.