Voormalig zorgdirecteur krijgt vier jaar cel voor miljoenenfraude

Het gaat om Darryl N., die de inmiddels failliete Zorg Stichting Vivence (ZSV) leidde. Ook zijn vriendin is veroordeeld.

Een politiebusje bij de rechtbank van Rotterdam. Daar vond maandag het proces plaats waar de voormalig zorgdirecteur veroordeeld werd voor fraude.
Een politiebusje bij de rechtbank van Rotterdam. Daar vond maandag het proces plaats waar de voormalig zorgdirecteur veroordeeld werd voor fraude. Foto ANP

Oud-directeur van de Rotterdamse Zorg Stichting Vivence (ZSV) Darryl N. is maandag veroordeeld tot vier jaar cel wegens miljoenenfraude. Ook de vriendin van de hoofdverdachte, de boekhouder van de instelling en de voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van Vivence kregen straffen. Twee verdachten gingen vrijuit.

De schuldig bevonden N. (39) drukte bijna 1,9 miljoen euro achterover. Het was geld dat Vivence ontving van een verzekeraar om te besteden aan zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking, de groep waar de instelling zich in specialiseerde. N. regelde dat valse facturen in de boekhouding werden opgenomen en hij liet frauduleuze leningsovereenkomsten opstellen. Valsheid in geschrifte en witwassen, oordeelde de rechtbank.

Medeplichtigheid

De accountant van Vivence werkte hieraan mee. Hij wist dat de beloning van N. die op de jaarrekening van de zorginstelling stond niet het bedrag was dat de directeur op zijn rekening kreeg gestort. Toch gaf de boekhouder zijn goedkeuring, stelt de rechter. Hiervoor kreeg hij een celstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Vorig jaar nog verklaarde hij tegenover NRC dat de instelling hem misleidde en dat er allerlei facturen waren opgedoken die hij nooit eerder had gezien.

De RvT-voorzitter moet voorwaardelijk een boete van 5.000 euro betalen, met een proeftijd van twee jaar. Volgens de rechter wist hij vanaf het begin van zijn aantreden dat voormalig directeur N., die toen nog adviseur was, zich verrijkte met zorggelden. Toch stelde hij de hoofdverdachte later aan als directeur en werkte zelfs mee aan de constructie waarmee N. het geld witwaste. In de veroordeling van de voorzitter van de Raad van Toezicht liet de rechter meewegen dat hij zichzelf niet verrijkte.

Twee verdachten vrijuit

De vriendin van N. kreeg een taakstraf van 240 uur opgelegd en drie maanden voorwaardelijke cel. De rechter stelt dat zij profiteerde van het geld dat haar vriend met fraude verkreeg. In de zaak stonden nog twee verdachten terecht: een lid van de Raad van Toezicht en een medewerker van de stichting. Er is volgens de rechter niet bewezen dat zij meewerkten aan de grootschalige witwasactiviteiten van N.

De voormalig directeur werd juni 2016 gearresteerd. Zorgaanbieder ZSV ging in december van dat jaar failliet.