Turkse president eist verwijdering cartoons van Twitter

Turkije De Turkse president Erdogan wil dat Twitter voor hem beledigende berichten wist. Onder de tweets een cartoon van Ruben L. Oppenheimer.

Foto ANP

Na een klacht van president Erdogan heeft de Turkse rechter Twitter gesommeerd om tachtig tweets met cartoons te verwijderen, onder meer een cartoon van de Nederlandse cartoonist Ruben L. Oppenheimer. De spotprenten zouden beledigend zijn voor het staatshoofd.

Het sociale medium wil hier vooralsnog geen gevolg aan geven, maar heeft de betreffende gebruikers per e-mail erop gewezen dat zij uit vrije wil tweets kunnen verwijderen. Het gaat om cartoons waarin Erdogan wordt afgebeeld als dreigende dictator en handlanger van IS, Israël of Syrië.

Naast de cartoon van Oppenheimer, medewerker van NRC, treft de gerechtelijke uitspraak onder meer spotprenten van de bekende Braziliaanse cartoonist Carlos Latuff, de Slowaaks-Oostenrijkse cartoonist Marian Kamensky, en de Syrische cartoonist Iad Tawil. Ook financieel adviseur Peter van Dijken uit Den Haag (zelf geen cartoonist) kreeg een brief van Twitter – hij had een portret verspreid van Erdogan opgemaakt als travestiet, met achter zich de regenboogvlag.

In de gewraakte cartoon van Oppenheimer staat Erdogan die het vogeltje van Twitter penetreert, met als onderschrift: „Erdogan is NOT a goatfucker”. Erdogans onderbroek is vervaardigd uit de vlag van IS.

De cartoonist reageerde laconiek. Desgevraagd zegt hij dat hij nog niets hoeft te doen, zolang hij niet persoonlijk is benaderd door het Turkse gerecht. Op de vraag wat hij gaat doen als de tweets worden verwijderd, zegt hij: „Dat maakt niets uit, die cartoon is zo vaak geretweet. Alleen deze nieuwe tweet is al weer 235 keer geretweet.”

Erdogan treedt vaker op tegen cartoonisten, satirici en journalisten, in Turkije en daarbuiten. Ook sluit hij in Turkije geregeld sociale media af. In 2016 werd dezelfde cartoon al eens verwijderd van Facebook. Na protest zette de site de tekening terug, met excuus.

De actie van de Turkse rechter valt precies op de dag dat Twitter aankondigt te gaan optreden tegen gebruikers die mensen bedreigen of beledigen, die haatzaaien of geweld verheerlijken. Twitter doet dit na veel kritiek over het wangedrag van zijn gebruikers. Maar met deze nieuwe actie krijgt het sociale medium de kritiek dat het de gebruikers zou censureren. De eerste accounts die vandaag werden verwijderd zijn vooral van extreem-rechtse activisten.