Trumpblog

Per ongeluk doden van trekvogels in VS niet langer strafbaar

We sluiten dit Trumpblog af

Volg het laatste Trumpnieuws in ons volgende Trumpblog.

Per ongeluk doden van trekvogels in VS niet langer strafbaar

Oliebedrijven en ontwikkelaars van windparken in de Verenigde Staten kunnen niet meer verantwoordelijk gehouden worden voor de dood van trekvogels. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken schrijft in een verklaring dat bedrijven niet langer in strijd zijn met federale wetgeving wanneer vogels bijvoorbeeld geraakt worden door een windturbine, geëlektrocuteerd worden door hoogspanningskabels of omkomen in chemische afvalvijvers.

Jaarlijks sterven miljoenen vogels als gevolg van Amerikaanse industrie. Het is opnieuw een beslissing van de regering van president Donald Trump die milieuwetgeving terugdraait ten gunste van het Amerikaanse bedrijfsleven. Eerder dit jaar werd al de omvang van twee belangrijke natuurgebieden in Utah drastisch verkleind.

In beeld: Dit is de natuur die president Trump niet wil beschermen

Sinds 1918 heeft de VS een verdrag om trekvogels te beschermen. Daarmee konden oorspronkelijk stropers makkelijker vervolgd worden. Er staan meer dan achthonderd vogelsoorten op de lijst. Voormalig president Barack Obama legde in januari vlak voor zijn vertrek regelgeving vast waarmee ook bedrijven makkelijker door het ministerie van Binnenlandse Zaken vervolgd konden worden.

'Zwaard van Damocles' voor industrie

Het besluit van Obama werd echter direct na de inauguratie van Trump al opgeschort en nu dus definitief teruggedraaid. De regelgeving zou "als een zwaar van Damocles" boven de Amerikaanse industrie hangen, schrijft het ministerie.

Milieuorganisaties hebben geschokt gereageerd op het laatste besluit omdat bedrijven nu geen drijfveer meer hebben om vogelsterfte te beperken. "Een vroege Kerst voor vogelmoordenaars", zegt David O'Neill van de vogelbeschermingsorganisatie National Audubon Society.

Steve Bannon gevraagd te getuigen in Ruslandonderzoek

Trumps voormalige topstrateeg Steve Bannon en zijn oud-campangneleider Corey Lewandowski zijn door de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden gevraagd te getuigen in het onderzoek naar de vermeende inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezing in 2016. Dat bericht de Amerikaanse nieuwssite Bloomberg vrijdag.

Het gaat om een vrijwillige, besloten getuigenis ten overstaande van een panel van leden van het Huis van Afgevaardigden. De bijeenkomst staat gepland voor begin januari volgend jaar. Zowel Bannon als Lewandowski hebben nog geen gehoor gegeven aan het verzoek.

Lees ook: Steve Bannon on tour: ‘Nu heb ik macht’

Het is nog onduidelijk over welke aspecten van het Ruslandonderzoek het comité de twee wil spreken. Lewandowski speelde een sleutelrol binnen Trumps campagneteam. Bannon was strateeg gedurende de presidentscampagne. Ook werkte hij als chef-strateeg van het Witte Huis ten tijde van het opstappen van veiligheidsadviseur Michael Flynn en het ontslag van FBI-directeur James Comey.

Bannon bood zijn ontslag aan na de rellen in Charlottesville in augustus. Lewandowski werd voor de presidentsverkiezingen, in juni 2016, al ontslagen om onduidelijke redenen. Wel werd Lewandowski verdacht van het mishandelen van een journaliste.

Trump zet handtekening onder hervorming belastingstelsel

President Donald Trump heeft vrijdag zijn handtekening gezet onder de hervorming van het Amerikaanse belastingstelsel. De hervorming is de eerste grote herziening van het Amerikaanse belastingstelsel in dertig jaar tijd. Voor Trump is het de eerste grote overwinning sinds zijn aantreden.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Will be signing the biggest ever Tax Cut and Reform Bill in 30 minutes in Oval Office. Will also be signing a much… https://t.co/fgGbqDb0wg

De nieuwe wetgeving moet de vennootschapsbelasting voor grote bedrijven verlagen, van 35 naar 20 procent. Door die verlaging zou de economie groeien, waarvan volgens de Republikeinen uiteindelijk de middenklasse kan profiteren. Volgens berekeningen uit het Republikeinse kamp zouden de ‘gewone Amerikanen’ er per jaar met gemiddeld 4.000 dollar op vooruitgaan. Critici trekken die berekeningen echter in twijfel.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump 95% of Americans will pay less or, at worst, the same amount of taxes (mostly far less). The Dems only want to raise your taxes!
Lees ook: Hoe Trumps belastingwet Amerika zal veranderen

Amerikaans Congres stemt in met tijdelijke begroting

Het Amerikaanse Congres heeft donderdag een tijdelijke begroting goedgekeurd, waardoor tot 19 januari geld beschikbaar is voor noodzakelijke overheidsinstanties, zoals gezondheidsvoorzieningen. Met het aannemen van de noodwet wordt de sluiting van de overheid, een zogeheten shutdown, voorkomen. Ook heeft het Congres nu tot 19 januari de tijd om een begroting op te stellen voor de periode tot 30 september 2018.

Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en het Congres stemden in met de begroting. President Donald Trump moet de maatregel nog goedkeuren.

VS vetoën VN-resolutie over ambassade Jeruzalem

De VS zijn maandag verder geïsoleerd geraakt binnen de internationale gemeenschap door een VN-resolutie waarin Donald Trump impliciet wordt opgeroepen om de vestiging van de ambassade in Jeruzalem te heroverwegen. De VS waren de enige die bij stemming hun veto uitspraken. De overige veertien leden van de Veiligheidsraad stemden voor de oproep.

De resolutie kwam op initiatief van Egypte. Dat land stelde vorige week bij een spoedzitting van de Arabische Liga voor om de Verenigde Naties te laten stemmen over het Amerikaanse besluit. In de ontwerptekst werd niet expliciet gesproken over het Amerikaanse besluit, maar wordt wel gesproken over "het betuigen van spijt vanwege recente keuzes met betrekking tot de status van Jeruzalem".

Lees ook: Trump wil Jeruzalem nu toch als de hoofdstad van Israël erkennen

Trump had enkele dagen daarvoor aangekondigd de ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. Die stap ligt gevoelig: de status van Jeruzalem is een twistpunt tussen Israëliërs en Palestijnen. Trump is in deze fase de eerste wereldleider die wél openlijk partij kiest. Amerika kreeg veel internationale hoon over zich heen door dat besluit.

De Amerikaanse VN-afgevaardigde Nikki Haley noemde de gang van zaken in de Veiligheidsraad "een belediging die niet vergeten zal worden". "Deze veto wordt uitgesproken ter verdediging van de Amerikaanse soevereiniteit en Amerika's rol in het vredesproces in het Midden-Oosten."

Correctie: in een eerdere versie van dit bericht werd gemeld dat Israël tegen de VN-resolutie had gestemd. Dat was echter niet het geval. Israël is geen lid van de Veiligheidsraad.

Trump noemt Rusland als uitdaging voor nationale veiligheid

Bij de presentatie van zijn nationale veiligheidsstrategie maandag bestempelde Trump Rusland en China als twee van de grootste "uitdagingen" voor Amerikaanse belangen. De rivaliserende grootmachten gebruiken volgens de president technologie, propaganda en dwang "om een wereld te scheppen" die in strijd is met de waarden van de Verenigde Staten.

In een persconferentie die het Witte Huis ook op Facebook uitzond, zette de president de grootste bedreigingen voor de Amerikaanse veiligheid uiteen. Daarnaast ging hij in op hoe deze bestreden dienden te worden. Onder meer jihadisten, internationale criminele organisaties en "schurkenstaat" Noord-Korea werden bij de presentatie als gevaren genoemd.

Dat Trump specifiek de Russen als een uitdaging beschouwt, is opvallend. In tegenstelling tot zijn voorganger Obama liet Trump zich tot nu vooral mild uit over de Russische president Poetin en zijn regering. Trump en zijn team worden door verschillende commissies onderzocht om hun vermeende banden met de Russen tijdens de verkiezingscampagne.

Wat ook opviel, was wat Trump niét als bedreiging voor de veiligheid noemde. In 2015 nam voormalig president Obama klimaatverandering nog op in de nationale veiligheidsstrategie. Trump bracht het niet ter sprake. Eerder dit jaar trokken de Verenigde Staten zich al terug uit het internationale Parijs-akkoord dat opgesteld was om milieuvervuiling een halt toe te roepen.

Trumps toespraak ademde verder de geest van zijn America First-doctrine: vóór alles gaan de belangen van de Verenigde Staten. Om die te beschermen noemde hij onder andere het bouwen van de omstreden muur aan de grens met Mexico en andere maatregelen om immigratie te beperken. De voornaamste taak van de Amerikaanse regering, zei Trump, is haar burgers te dienen.

De voormalige leiders van de VS vergaten de belastingbetalende burger. Banen verdwenen naar het buitenland, de grenzen stonden open - allemaal ten nadele van de gewone Amerikaan, aldus de president. Trump: "Veel van onze leiders vergaten wiens stemmen ze hebben te respecteren."

Welkom in een nieuw Trumpblog

Een nieuwe week met waarschijnlijk weer genoeg nieuws uit de Verenigde Staten. Alle relevante actualiteiten omtrent de Amerikaanse president Donald Trump en zijn regering, u leest het hier.

Het vorige blog kunt u hier vinden.