Tropische storm

Doden en tienduizenden evacuaties in Filippijnen

Door aardverschuivingen als gevolg van de tropische storm Kai-Tak zijn in de Filippijnen dit weekeinde zeker 26 mensen omgekomen. Dat meldt persbureau AFP op basis van overheidsbronnen. Nog eens twintig mensen worden vermist. Lokale reddingswerkers vermoeden dat zij door de modderstromen zijn meegesleurd. Meer dan veertigduizend mensen werden geëvacueerd, duizenden vakantiegangers strandden omdat vluchten en veerboten werden geannuleerd. Vooral de eilanden Samar en Leyte zijn zwaar getroffen. Inwoners van Leyte zeggen tegen AFP dat er zo veel regen viel dat het water tot anderhalf meter hoog kwam. Kai-Tak kwam zaterdag in het oosten van de Filippijnen aan land. Er zijn windsnelheden tot 110 kilometer per uur gemeten. Inmiddels is de storm afgezwakt. (NRC)