Technologie

AEX-bedrijf Gemalto akkoord met overnamebod Thales

Het Franse elektronicabedrijf Thales wil chipmaker en digitaal beveiligingsbedrijf Gemalto overnemen. De twee bedrijven maakten dat zondagochtend bekend. Thales biedt ongeveer 4,6 miljard euro, wat neerkomt op 51 euro per aandeel voor Gemalto, dat genoteerd is aan de beurs in Amsterdam. Het aandeel Gemalto steeg maandagochtend ruim 5 procent, naar zo’n 49,50 euro.

Het bod van Thales ligt een paar euro per aandeel hoger dan dat van Atos, de branchegenoot die aan het begin van de week 46 euro per aandeel bood. Gemalto noemde dat overnamevoorstel „vijandig en ongevraagd” en wees het af.

De directeur van Gemalto, Philippe Vallée, zegt in een toelichting dat het bod van Thales niet alleen financieel „maar ook op andere vlakken” aansloeg bij het bestuur. „Natuurlijk is het financiële aspect belangrijk, maar er zijn ook andere belanghebbenden, zoals onze werknemers.” Volgens Vallée zijn Gemalto en Thales al „enkele maanden” in gesprek. Om het bod te laten slagen, moet een meerderheid van de aandeelhouders nog toestemming geven.

Gemalto behaalde in 2016 een nettowinst van 236,7 miljoen euro. In het afgelopen jaar moest het echter drie winstwaarschuwingen afgeven. Het bedrijf maakt beveiligde chips voor betaalpassen en digitale identiteitsbewijzen. (NRC)