Rechtse Piñera tweede keer president Chili

Ook andere Latijns-Amerikaanse landen kregen de laatste jaren rechtse presidenten.

Sebastian Piñera na zijn overwinning in de hoofdstad Santiago.
Sebastian Piñera na zijn overwinning in de hoofdstad Santiago. Foto Ivan Alvarado/Reuters

De rechtse kandidaat Sebastian Piñera (68) is voor de tweede keer uitgeroepen tot president van Chili. In de tweede ronde haalde hij 54,6 procent van de stemmen. Zijn uitdager, de centrum-linkse Alejandro Guillier (64), zei twee uur na het sluiten van de stembussen “een pijnlijke nederlaag te hebben geleden”, schrijft persbureau AFP. Piñera volgt de socialistische Michelle Bachelet op.

In de eerste ronde kreeg Piñera 36 procent van de stemmen en Guillier 22 procent. Hij concentreerde zich tijdens zijn campagne op het uit het slop trekken van de economie van het land, dat een van de grootste koperproducenten ter wereld is.

Bachelet

De miljardair Piñera leidde het land al van 2010 tot 2014. De Chileense grondwet verbiedt presidenten op te gaan voor een tweede achtereenvolgende termijn. Piñera werd in 2014 opgevolgd door Bachelet, die in 2006 al eens de eerste vrouwelijke president van Chili werd. Bachelet steunde Guillier tijdens de laatste verkiezingen.

Bachelet had gehoopt dat Guillier haar plan kon doorzetten om mede door het verhogen van belastingen voor bedrijven een onderwijshervorming te kunnen betalen. Ook wilde ze de grondwet, die grotendeels nog stamt uit de dictatuur van generaal Pinochet (1973-1990), aanpassen om het pensioen- en zorgstelstel te kunnen veranderen. Maar veel Chilenen waren teleurgesteld over de tegenvallende economische groei.

Piñera wil de belastingen voor bedrijven weer verlagen om de economie te stimuleren. Ook wil hij met een plan van ruim 10 miljard euro de infrastructuur verbeteren.

Rechtse presidenten in Latijns-Amerika

Ook andere Latijns-Amerikaanse landen kregen de laatste jaren rechtse presidenten, zoals Argentinië (Mauricio Macri), Paraguay (Horacio Cartes) en Peru (Pedro Pablo Kuczynski). Kuczynski staat momenteel onder grote druk om af te treden. Hij wordt ervan beschuldigd steekpenningen te hebben aangenomen van het omstreden Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, de spil in een groot corruptieschandaal in Latijns-Amerika.

In 2010 was Piñera de eerste democratisch gekozen rechtse president in Chili sinds 1958. Met zijn verkiezing kwam een einde aan de macht van de linkse coalitie Concertación die sinds het einde van de Pinochet-dictatuur (1990) heeft geregeerd.