Ramaphosa opvolger Jacob Zuma bij ANC

De oud-vakbondsman moet de partij, die na corruptieschandalen in diepe crisis verkeert, naar de voor 2019 geplande Zuid-Afrikaanse parlementsverkiezingen leiden.

Cyril Ramaphosa.
Cyril Ramaphosa. Foto Mujahid Saodien/AFP

Vice-president Cyril Ramaphosa (65) volgt Jacob Zuma op als nieuwe partijleider van het African National Congress (ANC). De voormalige vakbondsleider moet de partij, die na corruptieschandalen in diepe crisis verkeert, naar de voor 2019 geplande Zuid-Afrikaanse parlementsverkiezingen leiden.

Ramaphosa ging na zijn tijd bij de vakbond in zaken en is nu een van de rijkste mensen van het land. Hij was bovendien betrokken bij de gesprekken die in de jaren negentig een einde maakten aan het apartheidsregime. De vicepresident voerde campagne voor de leiderschapsverkiezing met een economische agenda waarin bestrijding van fraude en corruptie centraal staat.

Toch is het maar de vraag of er echt een drastische koerswijziging komt. Ramaphosa werd als zakenman multimiljonair met deals die hij dankte aan ANC-wetgeving, schrijft NRC-correspondent Bram Vermeulen. “Nadat hij in 2012 werd gekozen tot vicepresident onder Jacob Zuma greep hij niet in terwijl staatsbedrijven werden uitgehold en het kabinet danste naar het pijpen van de Indiase zakenbroers Gupta en hun manipulaties.”

Lees ook: Zuma hangt een molensteen om de nek van zijn opvolger

In totaal waren er zeven kandidaten voor de opvolging van president en partijleider Jacob Zuma, van wie zijn ex-vrouw Nkosazana Dlamini-Zuma en vicepresident Cyril Ramaphosa de belangrijkste waren. Zij werden zondag op het partijcongres voorgedragen. Dlamini-Zuma (68), die staat voor de status-quo en de ex-vrouw is van de huidige president, kreeg 2.261 stemmen. Oud-vakbondsman Cyril Ramaphosa (65), die de partij opnieuw naar het centrumpad wil leiden, ontving 2.446 stemmen.

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Cyril Ramaphosa wins but Zuma camp gets 3 out of 6 positions in leadership, including secretariat. Meaning: ANC uni… https://t.co/8CovohLoIY

Corruptie Zuma

Voor het ANC staat er veel op het spel. Naast de corruptie van Zuma is het land de financiële crisis van 2008 nog niet te boven gekomen en is er binnen de partij veel ongenoegen over hoe Zuma jarenlang beschermd werd. Begin augustus overleefde de president maar net een motie van wantrouwen. Jacob Zuma was sinds 2007 partijleider van het ANC en is sinds 2009 ook president.

Lees ook: Tien jaar geleden was Jacob Zuma, president van Zuid-Afrika, de gevierde ‘man van het volk’, nu is zijn achternaam een scheldwoord geworden.

In Johannesburg waren dit weekeinde duizenden leden van het African National Congress bijeen. In totaal mochten 4.776 afgevaardigden hun stem uitbrengen. De stemming was meerdere malen uitgesteld.