presidentsverkiezingen

Rechtse miljardair-politicus Sebastián Piñera wordt voor de tweede keer president van Chili

Foto EPA

De rechtse politicus Sebastian Piñera (68) wordt voor de tweede keer president van Chili. In de tweede stemronde haalde hij zondag 54,6 procent van de stemmen. Zijn rivaal, de centrum-linkse Alejandro Guillier (64), erkende twee uur na het sluiten van de stembussen „een pijnlijke nederlaag te hebben geleden”. Piñera volgt de sociaal-democrate Michelle Bachelet op. Hij concentreerde zich tijdens zijn campagne op het uit het slop trekken van de economie van het land. De miljardair Piñera leidde het land al van 2010 tot 2014. De grondwet verbiedt presidenten twee achtereenvolgende termijnen. Piñera werd in 2014 opgevolgd door Bachelet, die in 2006 al de eerste vrouwelijke president van Chili werd. Bachelet steunde Guillier tijdens de campagne. (AFP)