President Honduras uitgeroepen tot winnaar verkiezingen

Oppositieleider Nasralla heeft nieuwe demonstraties aangekondigd omdat sprake zou zijn van stembusfraude. Eerder deze maand vielen doden bij rellen.

Aanhangers van de oppositieleider Nasralla gingen zondagavond al de straat op.
Aanhangers van de oppositieleider Nasralla gingen zondagavond al de straat op. Foto Orlando Sierra/AFP

Het electorale hof van Honduras heeft zondag de zittende president Juan Orlando Hernández uitgeroepen tot winnaar van de betwiste verkiezingen. De telling werd gedeeltelijk overgedaan nadat zowel Hernández als oppositieleider Salvador Nasralla de overwinning claimde eind vorige maand.

De angst voor onrust in het land blijft bestaan. Nasralla heeft verdere demonstraties aangekondigd op maandag, meldt persbureau AP. Ook dient hij een klacht in bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), omdat bij de stembusgang zou zijn gefraudeerd.

Volgens het hof kreeg de rechtse president Hernández 42,95 procent van de stemmen. De linkse anti-corruptiekandidaat Nasralla bleef steken op 41,42 procent. “We hebben onze plicht vervuld en we hopen op vrede in ons land”, concludeerde het hof. Aanhangers van de oppositie gingen zondagavond de straat op in de hoofdstad Tegucigalpa en andere plaatsen. Bij eerdere demonstraties vielen minstens 17 doden.

Corruptie en drugssmokkel

Volgens waarnemers van de OAS zouden er nieuwe verkiezingen moeten komen, schrijft Reuters. Hoewel ze niet konden aantonen dat er sprake was van “opzettelijke manipulatie” zou er sprake zijn van te veel onregelmatigheden bij de stembusgang. Nasralla reisde zondag af naar de Verenigde Staten om naar eigen zeggen bewijs te leveren van stembusfraude. Bij het tellen van de stemmen in november leek Nasralla aanvankelijk aanzienlijk voor te staan.

President Hernández heeft nog geen reactie gegeven op de uitslag. Op zaterdag kwam zijn zus, tevens minister, om in een helikoptercrash.

Hernández, een voormalig zakenman en advocaat, werd in 2014 verkozen met de belofte geweld in het Centraal-Amerikaanse land te bestrijden. Zijn Nationale Partij (PN) is de afgelopen jaren beschuldigd van corruptie en betrokkenheid bij drugssmokkel.

Hij paste de grondwet aan ten gunste van zichzelf en is omgeven met schandalen. Maar Hondurezen waarderen zijn campagne tegen criminelen: Hij damde het geweld in Honduras in

Correctie 18 december 2017: in een eerdere versie van dit artikel stond dat de verkiezingen werden overgedaan. Dit klopt niet: de telling werd gedeeltelijk overgedaan.