President Honduras

Kiescommissie wijst Hernández aan als winnaar verkiezingen

In Honduras is drie weken na de verkiezingen en hun tumultueuze nasleep de zittende president Juan Orlando Hernández uitgeroepen tot winnaar van de stembusgang. Volgens de electorale autoriteiten won de rechtse, pro-Amerikaanse Hernández 42,9 procent van de stemmen. Zijn rivaal, de linkse anti-corruptiekandidaat en voormalig tv-presentator Salvador Nasralla bleef steken op 41,4 procent. Het aanwijzen van de winnaar liet zo lang op zich wachten, omdat beide kampen in de verkiezingsnacht de overwinning opeisten. Bij de eerste uitslagen leek Nasralla nog verrassend te gaan winnen, vervolgens werden enige dagen geen resultaten gemeld waarna Hernández alsnog als winnaar uit de bus kwam. Volgens Nasralla heeft Hernández kiesfraude laten plegen, hij gaat beroep aantekenen. (NRC)