Na Brazilië en Argentinië krijgt ook Chili weer een rechtse leider

Sebastián Piñera Miljardair Piñera keert na vier jaar terug als president. Hij behaalde een verkiezingszege op de linkse Guillier, partijgenoot van de vertrekkende president.

Hij was al president van Chili tussen 2010 en 2014 en zal de komende vier jaar opnieuw een van de rijkste (en meest Europese) landen van Zuid-Amerika regeren. Miljardair, econoom en zakenman Sebastián Piñera won zondag met 54 procent van alle stemmen de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. De rechts-conservatieve Piñera (geschat vermogen 2,2 miljard euro) versloeg de linkse ex- journalist Alejandro Guillier, partijgenoot van de huidige president, Michele Bachelet.

Piñera, zeer geliefd in de zakenwereld, belooft een neo-liberaal beleid en de dalende economie op te peppen. „Ik ga het heel anders doen dan mijn voorganger, ik wil lagere belastingen voor bedrijven, een minder bureaucratische overheid en meer investeringen in de infrastructuur”, beloofde hij. Bachelet heeft met haar centrum-linkse beleid, volgens hem, de investeerders afgeschrikt en de overheidsschuld laten oplopen.

Lees ook: Rechtse Piñera tweede keer president Chili

Lage koperprijzen

Chili beleefde de laatste jaren een economische terugval, mede door de lagere prijzen van koper: de winning van dit metaal is de kurk waarop de Chileense economie drijft.

Bachelet, eerste vrouwelijke president van Chili, volgde Piñera in 2014 op toen ook zij voor de tweede keer president weer. De twee ideologische tegenpolen zijn twaalf jaar afwisselend aan de macht. Piñera wil enkele van Bachelets progressieve hervormingen, zoals invoering van het homohuwelijk, terugdringen. Eerder dit jaar werd door inzet van Bachelet de conservatieve abortuswetgeving in het katholieke Chili versoepeld. De laatste jaren verloor ze aan populariteit, mede door de economische neergang en corruptieschandalen die haar familie achtervolgden.

Piñera wil ook een veel strenger immigratiebeleid: Chili, het Zwitserland van Zuid-Amerika genoemd om de hoge levenstandaard, heeft een enorme aantrekkingskracht op migranten. Het land is gebouwd op Europese migratie, maar steeds meer migranten uit armere landen in de regio zoals Haïtianen en Dominicanen zoeken er een beter leven. Piñera wil strengere grenscontroles om de deels illegale migratie tegen te gaan.

Ondernemer in creditcards

De diplomatenzoon groeide deels op in België en de VS. In de jaren 80, tijdens de militaire dictatuur van generaal Pinochet, werd hij rijk als ondernemer in creditcards. Hij was ook mede-eigenaar van Chili’s grootste vliegtuigmaatschappij, investeerde in een voetbalclub en een tv-zender. Om belangenverstrengeling te voorkomen verkocht hij zijn aandelen voor zijn eerste termijn, in 2010.

In zijn eerste termijn kreeg Piñera te maken met protesten van studenten die hervorming van het onderwijssysteem eisten. Hij maakte zich echter populair met zijn daadkrachtige handelen tijdens de dramatische Chileense mijnramp, in 2010, waarbij 33 mijnwerkers succesvol werden bevrijd nadat ze meer dan twee maanden vastzaten onder de grond.

Piñera wordt in maart geïnstalleerd. Zijn rechtse regering krijgt het niet makkelijk in het Congres. Zijn coalitie heeft geen meerderheid, het is de vraag of hij zijn hervormingsplannen er door krijgt. Met Pinera aan de macht breidt de rechtse politieke trend in Latijns-Amerika zich verder uit. Eerder traden na jaren van links beleid in Brazilië en Argentinië al rechtse leiders aan.