LottoNL-Jumbo stuurt renner Lobato weg

Tijdens een trainingskamp vorige week nam Spanjaard Lobato een slaapmedicijn. De Nederlandse renners Tolhoek en Eenkhoorn die het ook innamen, worden geschorst.

De Spaanse renner Juan José Lobato in actie eerder dit jaar.
De Spaanse renner Juan José Lobato in actie eerder dit jaar. Foto Belga Photo

De Nederlandse wielerploeg LottoNL-Jumbo heeft de samenwerking met Spanjaard Juan-José Lobato beëindigd. De 28-jarige renner nam net als teamgenoten Antwan Tolhoek en Pascal Eenkhoorn zonder toestemming van de ploegleiding slaapmedicijn tijdens een trainingskamp vorige week in Noord-Spanje. De Nederlandse wielrenners krijgen een schorsing van twee maanden opgelegd.

LottoNL-Jumbo maakte de maatregelen maandag bekend in een persbericht. Lobato, Tolhoek en Eenkhoorn werden vorige week weggestuurd van het trainingskamp nadat duidelijk was geworden dat ze het slaapmiddel tot zich hadden genomen. Dit deden ze zonder medeweten van de ploegleiding en de arts van het team. In het persbericht benadrukt LottoNL-Jumbo dat de ploegleiding het medicijn - dat niet als doping geregistreerd staat - niet voorschrijft.

Ernstige overtreding

De leiding van de wielerploeg noemt de inname van het slaapmiddel een “ernstige, onacceptabele overtreding van de contractueel vastgelegde huisregels”. De Nederlandse renners Tolhoek en Eenkhoorn mogen twee maanden niet meedoen aan alle teamactiviteiten, daaronder vallen onder meer trainingskampen en wedstrijden. Zij missen hierdoor de start van het komende wielerseizoen.

Bij het vaststellen van de sancties is volgens LottNL-Jumbo meegewogen wie welke medicatie in bezit had, en hoe hij daarmee is omgegaan. Het management van de wielerploeg reikt Tolhoek en Eenkhoorn de hand “in het kader van talentontwikkeling”, schrijft het in de persverklaring. Zodat de twee zich kunnen “ontplooien tot een voorbeeldig beroepswielrenner”.

Inname medicijn

In het bericht schrijft het management:

“Het team draagt verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de renners en experimenten die de gezondheid in gevaar brengen, worden niet geaccepteerd.”

Tegenover Omroep Zeeland zegt renner Tolhoek dat hij zich bij de inname van het medicijn liet meeslepen door voormalig ploeggenoot Lobato. De perswoordvoerder van LottoNL-Jumbo was maandagavond na meerdere belpogingen niet bereikbaar voor commentaar.